Södra Kajenin maarakennustyöt

Luomme perustuksia uudelle asuinalueelle Tukholman Södra Kajenin entisessä öljysatamassa. Teemme projektissa töitä maalla ja merellä.

Tukholman kaupungin tilaamassa Södra Kajenin satamalaiturin urakassa tehtävämme on purkaa 1800-luvun loppupuolella rakennettu öljylaituri ja rakentaa paikalle suunnitellulle asuinalueelle infraa.

Maarakennustyöt kohteessa vaativat erityistä osaamista. Öljysataman aikana maahan on vuotanut runsaasti öljyä, joten maa täytyy puhdistaa ennen rakennustöiden aloittamista. Urakkamme sisältää noin 300 metriä pitkän ja 40 metriä leveän rantakaistaleen kunnostamisen. Poistamme hienomman maa-aineksen, mutta yli 150-milliset kivet voidaan viedä murskaamoon, koska ne eivät ole saastuneita.

Maarakennus- ja saneeraustöiden jälkeen kunnostamme vanhan laiturin ja asennamme maahan vesijohdot ja viemäröinnit rakennuksia varten. Lisäksi teemme viemäröinnit hulevesille.

Alustan paaluttaminen ja ponttaaminen ovat seuraavat tärkeät vaiheet. Laiturin reunaan pystytettävän teräspontin lisäksi maahan upotetaan laiturin purun ja kunnostuksen ajaksi kaksi rannan suuntaista ponttiriviä tilapäiseksi tukirakenteeksi.

Uusi laituri tulee näyttämään 1800-luvulla rakennetulta, sillä sen ulkoreuna päällystetään vanhan laiturin kivillä.

Töitä vedessä ja veden alla

Meri tuo oman haasteensa projektiin. Töitä tehdään välillä ponttoonilla ja välillä myös veden alla. Aallokossa työskentely on aina hankalampaa, puhumattakaan vedenalaisista töistä. Myös läheisten terminaalien laivaliikenne asettaa rajoituksia, sillä laivojen saapuessa ja lähtiessä työnteko vedessä on mahdotonta.

Tiedot

Södra Kajen
Tukholman kaupunki
Tukhoma
Ruotsi
2018