Uudistuva Olympiastadion

Vuosien 2016 - 2019 aikana Olympiastadionista rakennetaan kansainväliset urheilun, viihteen ja kulttuurin suurtapahtumien vaatimukset täyttävä monitoimiareena, joka avaa ovensa vuonna 2019. Vastasimme uudistuvan Olympiastadionin laajamittaisesta maarakennusurakasta.

Olimme uudistusurakan ensimmäisessä vaiheessa maarakennuksen pääurakoitsija ja louhimme lisää tilaa uudistuvan stadionin huoltotiloille ja kulkureiteille.

Louhimme noin 15 metrin syvyyteen, jotta saimme tilaa logistiikka-, huolto- ja harjoitustiloille. Purimme ja louhimme kentän ja teimme stadionin alle tilan täysimittaiselle juoksuradalle.

Maarakennustöissä kuljetimme joka päivä pois noin 130 autokuormallista kiveä. Yhteensä poistimme yli 150 000 kiintokuutiota louhetta, jonka kaupunki on suunnittelut käyttävänsä täyttömaana laajentaessaan asuinalueita kohti merta.

Louhintaurakka oli vaativa, sillä osa räjäytys- ja louhintatöistä tehtiin sisätiloissa olemassa olevien rakenteiden alla. Myös työskentely Helsingin sydämessä tiiviin asutuksen sekä risteilevien kevyen liikenteen väylien ympäröimänä edellytti erityishuomiota.

”Remontin jälkeen stadionista saadaan nykyaikainen monitoimiareena. Se sopii Suomen olosuhteisiin ja pystyy vetämään vuosittain miljoona kävijää, jotka myös viihtyvät entistä paremmin. Uudistuksen jälkeen stadionin resurssit mahdollistavat kilpailemisen isoista kansainvälisistä urheilutapahtumista ja konserteista”, sanoo Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen.

Vuonna 1938 valmistunut Olympiastadion on Museoviraston suojelema kohde.

Lemminkäisen maarakennus- ja louhintaurakka Stadionilla päättyi elokuun 2017 lopussa. Syksyn  aikana tehdään jälkitöitä. Syys-marraskuussa 2017 on tehty muun muassa alitusten louhinta-, betoni- ja tuentatöitä sitä mukaa, kun maanpäällisen rakentamisen projektinjohtourakka on edennyt.

”Hanke on ollut lemminkäisille erittäin mielenkiintoinen. Olemme pystyneet laajasti hyödyntämään monipuolista infrarakentamisen osaamistamme. Erityisen iloisia olemme siitä, että saimme yhteistyössä asiakkaan kanssa hakea parhaita ratkaisuja uudistuvalla Olympiastadionilla”, sanoo insinööri- ja väylärakentamisen johtaja Aleksi Laine Lemminkäiseltä.

Kaikkiaan poistimme yli 20 000 kuorma-autollista louhetta ja lähes saman verran maita Stadionin viereltä, sisältä ja alapuolelta. Räjäytyksiä tehtiin yli 2 000. 

Lue lisää maarakennusurakastamme sekä uudistuvasta Olympiastadionista.

Stadion-säätiö

Tiedot

Helsingin Olympiastadionin maarakennus- ja louhintaurakka
Stadion-säätiö
Helsinki
Suomi
2017