Eduskuntatalo peruskorjauksella nykyaikaan

Aloitimme Eduskuntatalon päärakennuksen peruskorjauksen valmistelutöillä elokuussa 2014. Tuolloin louhittiin myös työtunnelit talon alle. Varsinaiset korjaustyöt alkoivat keväällä 2015. Kohde valmistui kesällä 2017. 

Eduskuntatalo on valmistunut vuonna 1931. Sen päärakennukseen ei ole aiemmin tehty täydellistä peruskorjausta. Esimerkiksi talotekniikka oli alkuperäinen, kellaritilat ahtaat ja sisätilat ja julkisivut portaineen peruskorjauksen tai entisöinnin tarpeessa.

Meillä on vahva kokemus teknisesti vaativista, monipuolisista ja laajoista korjausrakentamisen kohteista. Varmistamme, että urakka toteutetaan kokonaisuudessaan laadukkaasti, kustannustehokkaasti ja aikataulun mukaisesti.

Kun korjaustyöt ovat valmiit, eduskunta saa käyttöönsä täysin entisöidyt ja energiatehokkaat tilat. Myös esteettömyys paranee, kun eteläinen hissitorni uusitaan niin, että tilaan mahtuvat isommat hissit sekä tavarahissi.

Urakan vaativimpia osuuksia on kellaritiloissa olevan ahtaan putkitunnelin laajentaminen, mikä edellytti louhintoja tärinäherkällä alueella. Iso osa urakkaa oli koko talotekniikan, muun muassa lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien, uusiminen ja sen upottaminen vanhoihin rakenteisiin.

Ainutlaatuinen peruskorjauskohde

"Sekä kohde että hanke ovat maassamme ainutlaatuisia monin tavoin. Eduskuntatalo on uniikki, osa kansallisomaisuuttamme, ja julkisuuden kohteena jatkuvasti. Museaalinen suojelu asettaa omat haasteensa. Vuodenajat ja kosteusolosuhteet vaihtuvat hankkeen aikana, mutta sisätilojen käyttöolosuhteiden on oltava koko ajan siinä kunnossa, että taideteokset ja erikoiskäsitellyt pinnat eivät kärsi. Ison kohteen aikataulu on myös haaste: siksi valitsimme toimittajan hyvissä ajoin, jotta voimme varmistaa yhteisen selkeän näkemyksen yksityiskohdista jo ennen työhön ryhtymistä", sanoo projektinjohtaja Hannu Peltonen eduskunnasta.

Remontin aikana eduskunta kokoontuu Sibelius-Akatemian rakennuksessa, jonka konserttisalin muutimme talven 2014–2015 aikana täysistuntosaliksi.

Lue lisää korjausrakentamisesta.

Alla kuvia Eduskuntatalosta peruskorjauksen jälkeen.

Eduskuntatalo_istuntosali.jpg
Eduskunta_valtiosali.jpg
Eduskuntatalo_kalusteet.jpg
Eduskuntatalo_marmoriportaat.jpg
Eduskuntatalo_mediakeskus.jpg
Eduskuntatalo_pylväät.jpg

Tutustu peruskorjaukseen liittyviin valokuviin myös Eduskunnan sivuilla.

Poimintoja Eduskuntatalon peruskorjauksesta mediassa:

Tiedot

Eduskunnan päärakennuksen peruskorjaus
Eduskunta
Helsinki
Suomi
2017