Parannamme Aitikin kaivoksen tehokkuutta

Rakennamme Jällivaarassa Pohjois-Ruotsissa malminmurskauslaitosta Bolidenin Aitikin kaivoksella. Uusi murskauslaitos rakennetaan nykyisen sisään. Tavoitteena on kaivoksen tuotantokapasiteetin varmistaminen.

Aitik on yksi Euroopan suurimmista kuparikaivoksista. Se sijaitsee Jällivaaran kunnassa noin 50 km napapiirin pohjoispuolella. Vastuullamme on projekti, joka sisältää betonityöt, maarakentamisen ja rakennustyöt. Sen valmistuttua toinen urakoitsija asentaa murskauslaitteet.

Projektin suurimpia haasteita ovat suuren hankkeen läpivienti lyhyessä ajassa sekä vaativat työmenetelmät ja rakennustekniikat. Myös ilmasto vaikuttaa tekemiseen - lämpötila voi laskea jopa 40 pakkasasteeseen. Työt kuitenkin jatkuvat rakennustyömaalla koko ajan ympäri vuorokauden, seitsemänä päivänä viikossa.

Kun rakennustyöt alkoivat, oli alueella vain noin 40 metriä syvä kuoppa. Vajaassa neljässä kuukaudessa sen tilalle ovat nousseet 18-metriset betoniseinät, korkeudeltaan noin kolmannekseen lopullisesta koosta. Valmiina laitoksessa on 11 kerrosta. Investointi vahvistaa Bolidenin kilpailukykyä kasvattamalla tuotannon kapasiteettia ja tuotantomääriä.

Projekti alkoi elokuussa 2016 ja valmistuu kesällä 2017.

Katso video rakennustyömaalta

Tiedot

Bolidenin malminmurskauslaitos
Boliden Mineral AB
Gällivare
Ruotsi
2017