Sesonkityön sankarit

Peetu Syrjäsen remixing-ryhmät tekevät vuoden tuloksen kesän kiivaissa työrupeamissa, talvella he huoltavat laitteita ja valmistelevat seuraavan kesän urakoita.

Jos yksi huomaa kevään tulleen muuttolintujen laulusta, ei Peetu Syrjäsenkään tarvitse katsoa kalenteriaan huomatakseen talven väistyneen.

"Kun ensimmäinen massakuorma menee jossakin ja haistaa pien hajun, tietää että kohta se on taas menoa. Samoihin aikoihin alkaa porukka soitella, että milloin aloitetaan työt", Peetu sanoo.

Remixing-yksikössä viidettä vuotta projektipäällikkönä työskentelevä Peetu tuntee sesonkityön hyvin. Hän tuli ensimmäisen kerran asfalttitöihin Lemminkäiselle vuonna 2002 opiskellessaan vielä insinööriksi. Silloin hän ohjasi liikennettä työmailla, ja nyt hän suunnittelee ja valvoo noin 50 hengen töitä.

Remixing-ryhmien suuret koneet työskentelevät pääasiassa isoilla teillä. Ryhmä lämmittää ja jyrsii vanhan päällysteen pois ja sekoittaa sen noin 75-prosenttiseksi uusioasfaltiksi.

"Tärkeä osa työtäni on arvioida suunnitteluvaiheessa päällysteen kuntoa ja arvioida menetelmän soveltuvuutta työkohteella."

Syrjäsen tiimin työrupeama kestää toukokuulta lokakuulle. Vielä marraskuussa he tekevät usein viimeistelytöitä.

"Voisihan sitä pakkasessakin tehdä, mutta käytämme asfaltin kuumentamiseen nestekaasua. Mitä kylmempää on, sitä enemmän sitä kuluu ja kannattavuus kärsii."

Lyhyt kausi tarkoittaa korkeaa intensiteettiä. Päivät ympäri maata venyvät usein jopa 12-tuntisiksi. Projektipäällikkönä Peetun ei tarvitse tosin joka päivä päivystää työmaalla, mutta ajokilometrejä Tampereelta ympäri maata kertyy kymmeniä tuhansia vuodessa. Se on pienen pojan isälle paljon.

"Täytyy nostaa hattua pomolleni Heikki Liinamaalle. Olemme tunteneet pitkään, ja vaikka olen alainen, hän suhtautuu minuun kollegana, ja olemme kyenneet järjestelemään töitä aina todella joustavasti."

Peetu toimii remixing-tuotantoyksikössä tuotannon projektipäällikkönä. Sen ohessa hänellä on pari omaa projektia kesässä. Niistä ensimmäinen starttasi toukokuussa Lappeenrannassa, missä remixing-tiimi uusii noin 80 kilometriä teitä valtion laskuun.

"Se on mukavaa, sillä vaikka teemme urakoita Suomen lisäksi Baltiassa, Venäjällä ja Pohjoismaissa, en ole työskennellyt Kaakkois-Suomessa sen jälkeen kun ohjasin nuorena liikennettä."

Kun syksy alkaa kääntyä talveksi, remixing-tiimin miehet käyvät huoltamaan laitteistoa. Projektipäällikkö voi hengähtää, mutta vain hetken.

"Teemme kesän urakoista taloudelliset ja laadulliset yhteenvedot. Seuraavien töiden tarjouslaskenta alkaa jo joulukuussa, koska markkina-alueemme on niin laaja."

Ennen seuraavaa kevättä on aika pitää lomat. Sen jälkeen matkamies onkin taas elementissään.

"Minun mielestäni kevät on parasta aikaa. Sen jälkeen on vielä kesä jäljellä!"

Teksti ja kuvat: Juho Paavola

Peetu Syrjänen kävi tapaamassa toukokuun alussa työkavereita Pälkäneellä. "Pyrin käymään kentällä niin usein kuin mahdollista. Kyllä ohikulkumatkalla ehtii aina käydä kupin kahvia juomassa myös muiden kuin omien remixing-ryhmien kanssa", Peetu sanoo.

Yöttömän yön uurastaja

Sean Ellison työskentelee Lemminkäisen projektijohtajana Norjan Tromssassa, mutta aivan tavallinen hänen tarinansa ei ole. Hän on tehnyt asfalttitöitä 17 vuotta, joista kymmenen viimeistä oransseissa väreissä.


"Muutin silloin Australiasta Norjaan, ja asfalttityöt olivat töitä, joita silloin saatoin hakea. Sen jälkeen olen edennyt askel askeleelta", Sean kertoo.


Kevään asfaltointikauden alettua hänen tiiminsä huhkii Tromssan lentokentällä kiitoteiden kimpussa. Noin 20 000 neliömetrin urakka nielee 3000 tonnia asfalttia. Pohjoisessa asfalttimiehiltä vaaditaan sisukkuutta ja sopeutumiskykyä, sillä sulan maan kausi on verraten lyhyt.


Yleensä Ellison miehineen pääsee päällysteen kimppuun toukokuun lopussa, ja viimeistenkin pikien oltava maassa loka-marraskuun taitteessa. Talvet hän pyörittelee papereita toimistolla ja suunnittelee tulevan sesongin urakoita.


"Lyhyt kesä on kiireistä aikaa, mutta meillä on etunamme lähes kolmen kuukauden yöttömät yöt. Lisäksi tiimissämme paljon kokeneita ammattilaisia, joiden kanssa on helppoa ja sujuvaa työskennellä."

28.7.2015

14 tykkäystä