Omaa työtä tarkastamassa

Kerrostalon rakentamiseen osallistuu yleensä lukuisia alihankkijoita, ja työvaiheita on satoja. Kokonaisuus pysyy hallinnassa, kun jokaisen työvaiheen lopuksi tehdään huolellinen itselleluovutus.

Vuosaaren Aurinkolahteen rakentuu Lemminkäisen urakkana yli 800 asuntoa, joista viimeiset valmistuvat vuonna 2022. Viisi taloa on nyt valmiina.

"Luovutusvaiheet ovat sujuneet kitkatta, kun aliurakoitsijoiden urakat ovat valmistuneet aikataulun mukaisesti tai jopa etuajassa. Asukkaiden muuttotarkastusten jälkeen meillä on ollut tehtävänä enää pieniä pintakorjauksia", kertoo sisätyövaiheen työnjohtaja Tommi Savolainen.

As. Oy Helsingin Kahvimylly valmistui kesäkuun lopussa. Kolmetoistakerroksiseen maamerkkiin tuli 62 modernia asuntoa, joista monesta on upea merinäköala. Asukkaat voivat nauttia uudesta kodista rauhassa, kun lopputulos on odotusten mukainen.

Itselleluovutus säästää silkkaa rahaa

Itselleluovutus tarkoittaa sitä, että talonrakentamisen urakoitsijat tarkastavat oman työnsä ja korjaavat mahdolliset puutteet ennen kuin osakohde luovutetaan seuraavalle urakoitsijalle.

"Hyväksymme työn ja maksamme laskut vasta, kun urakoitsija on tehnyt dokumentoidun itselleluovutuksen kerroksittain tai osakohteittain", Tommi kertoo.

Kun puutteet on korjattu ennen seuraavaan työvaiheeseen siirtymistä, niihin ei tarvitse palata myöhemmin. Kaikki osapuolet säästävät rahaa, aikaa ja vaivaa, lopputulos on laadukkaampi ja projektit valmistuvat ajoissa.

Tommi korostaa, että tämä on myös työturvallisuuskysymys. "Jokainen aliurakoitsija siivoaa päivittäin omat jätteensä roskalavoille, joten työmaa pysyy järjestyksessä."

Hän muistuttaa, että aliurakoitsijan kanssa ei tule tehdä taloudellista loppuselvitystä ennen kuin kaikki puutteet ja virheet on korjattu. Kun viimeinen lasku on maksettu, urakoitsijaa on vaikeampi saada enää työmaalle.

Eniten päänvaivaa työnjohtajille aiheuttaa yleensä taloteknisten töiden loppuunsaattaminen, sillä niiden valvomiseen heillä on harvoin erityisosaamista. "Erityisesti talotekniikassa luotettava alihankkija on kullan arvoinen", Tommi toteaa omien kokemuksiensa perusteella.

Kun kohde on valmistumassa, pääurakoitsija suorittaa lopullisen itselleluovutuksen, joka pitää kerrostalossa aloittaa 2–3 kuukautta ennen kuin kohde luovutetaan asukkaille. "Kierrokseen menee kaksi viikkoa, jonka jälkeen on varattava noin kuukausi korjauksiin. Kaiken tulee olla korjattuna ennen asukastarkastuksia."

Asukkaalle täysin valmiina

Kahvimyllyn asukkaat pääsivät tarkastamaan uutta kotiaan ensimmäisen kerran toukokuussa. Isossa kohteessa löytyy yleensä aina jokin maalitahra väärästä paikasta tai ryppy maalipinnasta.

"Rakennusalan yleisten laatuvaatimusten mukaisesti korjaamme sellaiset pintavirheet, jotka näkyvät paljaalla silmällä puolentoista metrin päästä normaalissa valaistuksessa. Mutta käytännössä joudumme korjaamaan tietysti myös ne pienet jäljet, jotka asiakas on muuttotarkastuksessa havainnut tutkiessaan pintoja taskulampulla senttimetrien päästä. Tämä saattaa olla juuri se tekijä, jonka ansiosta asiakas on tyytyväinen."

Korjausten jälkeen asukkaat tarkastivat Kahvimyllyn vielä uudelleen ennen muuttoa. Tommi varoittaa, että luovutusvaiheessa työnjohtajalla ei saa olla työn alla kahta kohdetta yhtä aikaa. "Kaiken huomioiminen vaatii keskittymistä ja aikaa."

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella
Kuvat: Tomi Nuotsalo

Tyytyväisten asukkaiden koti

Pietarin historialliseen keskustaan valmistunut 339 asunnon Tapiola 1 luovutettiin asukkaille kesäkuussa. Uusi koti kanavan rannassa sai myönteisen vastaanoton.

"Kaiken kaikkiaan asiakkaat olivat hyvin tyytyväisiä, ja elämä uudessa kodissa alkoi hymyssä suin", kertoo myynnistä ja asuntoluototuksesta vastaava johtaja Irina Nemkova.

Kohteen itselleluovutus aikataulutettiin huolella kaikkien yhteistyökumppaneiden kesken ja sitä seurattiin yhteisessä kalenterissa. Jokainen pystyi reaaliaikaisesti seuramaan, miten itselleluovutus eteni vaiheesta toiseen.

"Sen ansiosta jokainen pystyi valmistautumaan oman työvaiheensa tarkastukseen ja hyväksyttämiseen sekä muun muassa huolehtimaan tarvittavan dokumentoinnin ajoissa kuntoon", kertoo Irina. Prosessin aikana oli päiviä, jolloin asuntoa oli tarkastamassa ja hyväksymässä parisenkymmentäkin henkilöä.

3.11.2015

5 tykkäystä