Kohti uudiskotia: Suunnitelma itää

Lemminkäisen uudisasuntokohde Käpylän Posteljooni Helsingissä edistyy suunnitelmien mukaan. Hankkeen eteen on työskennelty jo parin vuoden ajan, mutta nyt rakentaminen pääsee vauhtiin toden teolla. Tässä juttusarjassa kerromme, miten asukas ja asunto löytävät toisensa, ja mitä kaikkea matkalla tapahtuu.

Kun uudiskerrostaloprojekti käynnistyy, tuleva asukas on siitä autuaan tietämätön. Hanke alkaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden välillä – keskusteluissa, laskelmissa ja piirustuksissa – jotka lopulta päätyvät kunnan lupaviranomaisten pöydälle.

Tässä vaiheessa oli Käpylän Posteljooni -hanke keväällä 2015. Suunnitelmista kävi ilmi talon sijoittuminen harvinaislaatuiselle tontille Helsingin Käpylässä – kulttuurihistoriallisesti merkittävässä kaupunginosassa, jossa sijaitsee muun muassa vuoden 1952 Helsingin olympialaisten kisakylä. Rakennuslupia Käpylään ei juuri ole myönnetty sitten 1970-luvun.

Nyt rakennuslupa on saatu. Kaupunki on osoittanut Käpylän Posteljoonille vihreää valoa ja tontilla sijaitsevan vanhan purettavan postirakennuksen kyljessä on kyltti, jossa uusien asuntojen rakentamisesta kerrotaan katukuvassa. Lemminkäisen verkkosivuille kohde on avattu "suunnitteilla olevien" joukkoon.

Projekti käyntiin yhteistyöllä

Vaikka hankkeiden toteutuminen on alkuvaiheessa jopa epävarmaa, taustalla uurastaa moni ihminen. Susanna Painilainen tuntee Posteljoonin hyvin, sillä asuntomyynti on jo pitkään työstänyt markkinointisuunnitelmaa kohdetta varten.

"Huoneistojakaumaa ja huonejakoa on käyty läpi markkinoinnin, myynnin, rakennuttajapäällikön ja arkkitehdin kesken. Posteljoonissa on talon omien muutostyöinsinöörien lisäksi poikkeuksellisesti mukana myös sisustusarkkitehti", asuntomyyjänä työskentelevä Susanna kertoo.

Uudisasuntokaupassa vaa'assa painaa tuttu tosiasia: sijainti, sijainti ja sijainti. "Käpylä on Käpylä. Markkinatilanteesta riippumatta Posteljooni tulee herättämään laajaa kiinnostusta", Susanna arvioi.

Asuntomyyjä auttaa mielikuvitusta

Uudisasunnon ostaminen vaatii kykyä hahmottaa tulevaa rakennuspiirustusten ja verkkosovelluksen kautta. Ympäristön kuvittelemisen tueksi Lemminkäinen teettää usein pienoismallin, jollainen Käpylästäkin on tehty.

"Monet haluavat tietää, millainen maisema ikkunoista näkyisi. Myyjä pystyy auttamaan asiakasta mielikuvien luomisessa", Susanna sanoo.

Uudisasunto palkitsee ostajansa lukuisien vuosien remonttivapaalla asumisella. Voimakkaasti kehittyvä talotekniikkakin on vastavalmistuneessa rakennuksessa ajan tasalla. Joillekin ihmisille on tärkeää olla kotinsa ensimmäinen asukas.

On etu, että uudiskohde jättää aikaa entisen asunnon myynnille. Samanaikaisesti tulevaa kotia voi muokata mieleisekseen.

"Varhaisessa vaiheessa mukaan tuleva asukas voi muokata pohjaratkaisua, suunnitella keittiön ja valita mieleisensä pintamateriaalit. Hintaan kuuluvia materiaalivaihtoehtoja on kolme, mutta valinnanvara ei rajaudu vain niihin – muutostoiveet arvioidaan ja hinnoitellaan aina tapauskohtaisesti", Susanna sanoo.

Uusi kuuntelee vanhaa

Elegantti ympäristö asettaa odotuksia Käpylän Posteljoonille. Hanke on Lemminkäiselle eräänlainen kruununjalokivi, ja alkuvaiheessa siihen satsattiin omalla riskillä.

"Miljöö on herkkä, sillä aivan tontin liepeiltä alkaa suojeltujen rakennusten alue. Teimme luonnoksia ja suunnitelmia parin vuoden verran ennen lupahakemusten jättämistä", rakennuttajapäällikkö Jarkko Mäenpää kertoo.

Suunnitelmien edetessä vahvistui, että rakentamaan tullaan 57 asuntoa, joiden pinta-ala vaihtelee 30 ja 120 neliön välillä ja huoneluku yhdestä neljään. Tyylikkyys yllättää. Piirustuksissa komeilee kerrostalo, jossa uusi sulautuu puolen vuosisadan takaiseen arkkitehtuuriin hyvin kauniisti ja harkiten.

Juttu on ensimmäinen osa sarjaa, jossa seuraamme, kuinka Lemminkäisen asuntorakentamisen uudiskohde löytää asukkaansa. Kerromme Käpylän Posteljoonin vaiheista aina suunnittelusta uuden omistajan muuttoon. Seuraava osa julkaistaan loppuvuonna.

Teksti: Anna-Maria Wasenius
Kuva: Juho Paavola

8.9.2015

16 tykkäystä