Tiukassakin paikassa ammattilaisia

Suomalaiset kaivostyöntekijät Ari Laine ja Tuomo Ylikotila joutuivat kovaan paikkaan kesän 2014 lopulla LKAB:n Kiirunan kaivoksessa Ruotsissa.

Ajaessaan työkohteeseensa maan alla heidän autonsa tien tukki palava kuorma-auto. Palo aiheutti sankan savun, joka vaikeutti hengitystä ja esti näkemisen täysin, joten autolla paluu oli mahdotonta.

Paluun esti myös heidän takanaan seurannut kolmas auto. Sitä ajoi vakavasti astmainen ruotsalainen aliurakoitsijan kuljettaja, jolle tilanne oli hengenvaarallinen.

Lemminkäiset eivät suostuneet jättämään miestä tulen armoille, vaan nappasivat kaveria käsistä ja saattelivat tämän ja itsensä turvaan palo-ovien taakse 900 metrin matkan pilkkopimeässä, tunnelin seiniä käsin tunnustellen. Pelastuslaitos savusukeltajineen nouti heidät kolmen tunnin odotuksen jälkeen ja kuljetti sairaalaan mahdollisten vammojen varalta.

Ilman lemminkäisten apua ihmishengen menetys olisi ollut todennäköinen. Lemminkäinen on palkinnut Arin ja Tuomon esimerkillisestä toiminnasta rahapalkkiolla ja diplomilla. Palkitsemisesta vastasi kalliorakentamisen johtaja Risto Kupila. "Työturvallisuuden asiat ovat meille tärkeitä, ja olen ylpeä siitä, että lemminkäisiin voi luottaa todella tiukoissakin paikoissa", Risto sanoo.

Teksti ja kuva: Arja Korhonen

Kuva

Työpäällikkö Karoliina Hassi ja Risto Kupila (oik.) palkitsivat Tuomon ja Arin (ei kuvassa) esimerkillisestä toiminnasta.

10.3.2015

6 tykkäystä