Kaarle Henrik Pentti 1918–2014

Lemminkäisen vahva taustavaikuttaja on poissa.

Teollisuusneuvos, everstiluutnantti K.H. Pentti kuoli Helsingissä 29.12.2014. Hän oli 96-vuotias. Hänen isänsä S.J. Pentti oli aktivisti, suojeluskuntamies ja teollisuusmies, äiti Helmi Arneberg-Pentti Lotta Svärd -järjestön keskeinen vaikuttaja. Suojeluskunnasta tuli myös osa koulupoika K.H. Pentin elämää. Pentti opiskeli ammattiupseeriksi ja valmistui kadettikoulusta kurssinsa priimuksena 1941. Hän toimi sodassa Neuvostoliittoa vastaan mm. Helsingin valonheitinpatteriston komentajana.

Sodan jälkeen Pentti valmistui diplomi-insinööriksi ja ekonomiksi, siirtyi teollisuuteen ja oli johtavilla paikoilla suuryrityksissä: Yhtyneissä Paperitehtaissa, Shellissä, Neste Oy:ssä. Hän rakensi myös Suomen kriisiaikojen huoltovarmuusjärjestelmän.

Yhden elämäntyön Pentti teki Lemminkäisen hallituksen puheenjohtajana vuosina 1959–1966 ja 1978–1993. K.H. Pentin johdolla suhteellisen vaatimattomasta betoni- ja pikifirmasta kasvoi kansainvälinen rakennuskonserni ja pörssiyhtiö. Pentin poikkeuksellisen laajaa tietomäärää ja kokemusta talouselämästä hyödynnettiin yhtiön kehittämisessä. Hän ajoi voimaperäisesti mm. kansainvälistymistä ja oli itse erittäin kielitaitoinen. K.H. Pentti oli myös merkittävä kasvattaja ja kouluttaja, oli sitten kysymys yleissivistyksestä, käytöstavoista, pukeutumisesta – tai vaikkapa oikeakielisyydestä. K.H. Pentin aloitteesta perustettiin hänen appensa Oskari Vilamon nimeä kantava rahasto 1985 tukemaan rakentamisen korkeampaa tutkimusta.

K.H. Pentti oli ihmisenä monipuolinen "renessanssiruhtinas". Hänet vihittiin tekniikan ja sotatieteen kunniatohtoriksi. Hän soitti käyrätorvea lukemattomissa erilaisissa orkestereissa. Hän oli myös urheilulahjakkuus, joka voitti Suomen mestaruuksia eri palloilulajeissa. Hän pelasi pesäpalloa, koripalloa, jalkapalloa, jääkiekkoa ja maahockeyta. K.H. Pentti oli karismaattinen, persoonallinen ihminen, jota me hänen entiset alaisensa muistamme lämmöllä.

Matti Aalto

11.3.2015

9 tykkäystä