Ikä ei rajoita työntekoa

Magnus Kolbrekk on 19-vuotias esimies. Trygve B. Gran, 70 v., ajaa asfalttijyrää. Molemmat katsovat hyötyvänsä 50 vuoden ikäerosta.

Lemminkäisen päällystysryhmä on töissä Ramnesveienillä Norjassa, noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Semin toimipisteeltämme. Levitysryhmä on kiireinen päällystäessään maakunnan teitä.

"Kyllä, hyvin menee", sanoo Magnus Kolbrekk. Hän on 19-vuotias esimies, joka saa pian oppisopimuskoulutuksensa päätökseen. "Harjoitteluni päättyi elokuussa 2014, ja suoritan lopullisen oppisopimuskokeen heti kun ulkoinen kokeenpitäjä ehtii sen pitää."

Miksi valitsit alaksesi päällystyksen? "Se vaikutti hauskalta, ja onkin sitä. Vaikka kauden lopulla saattaa vähän väsyttää, talven jälkeen todella odotan pääsyä takaisin tien päälle."

Miten sinusta tuli esimies niin nopeasti? "Olen varmaan tehnyt melko hyvän ensivaikutuksen, naureskelee Magnus. "Olihan tilaisuuteen tartuttava, kun sitä tarjottiin. Työskentelin osana tiimiä puoli vuotta, minkä jälkeen aloitimme E18-hankkeen, jossa tein esimiestehtäviä koko ajan enemmän."

Onko helppoa johtaa ihmisiä, jotka ovat sinua vanhempia? "Onhan se melko erikoista, että olen minua 50 vuotta vanhemman Trygven esimies. Eikä aina helppoa", Magnus nauraa. "Minulla on paljon opittavaa, ja Trygvellä on paljon kokemusta. Hän tekee asiat hieman eri tavalla kuin me nuoremmat ja kokemattomammat."

Trygve B. Gran on samaa mieltä. "Olen ajanut asfalttijyrää Lemminkäisellä 20 vuotta ja nähnyt paljon esimiehiä. Keskustelemme paljon siitä, miten asiat pitäisi hoitaa, esimerkiksi sauman teko", hän sanoo. "Mutta se vain piristää päivää. Nuoret oppivat nopeasti. Sanon aina, että jos pohjatyöt on tehty hyvin, myös päällysteestä tulee hyvä."

Trygve on 70-vuotias, muttei suunnittele eläkkeelle jäämistä. "Viihdyn töissä mainiosti. Teen töitä kausisopimuksella, kauden kerrallaan. Vaimo kehottaa jatkuvasti eläkkeelle, mutta katsotaan. Kun uusi kausi on tuloillaan, käyn levottomaksi ja kävelen kotona ympäriinsä, vaikka sielläkin olisi paljon tekemistä."

Hetken mietittyään hän sanoo: "Se on muuten jännä juttu. Olen tehnyt töitä ihmisten kanssa 15–16-vuotiaasta, ja pidän siitä todella."

Työkaverit ovat tärkeitä myös Magnukselle. "Viihdyn täällä. Kun saa tehdä töitä mukavien tyyppien kanssa, jotka tietävät, mitä tekevät, töissä on mukavaa. On myös hienoa saada oppia kokeneilta, kuten Trygveltä."

21.4.2015

23 tykkäystä