Jykällä pitää kesällä kiirettä

Asfalttijyrsin Jykän työkausi Suomessa on alkanut vilkkaasti ja jatkuu totuttuun tapaan itsenäisyyspäivän tietämiin.

Joskus Jykä samankokoisine kollegoineen käy komennuksella ulkomailla, yleensä Ruotsissa tai Baltiassa. Tanskakin on kertaalleen käynyt työreissulla tutuksi. Tämä vuosi häneltä sen sijaan kuluu työn merkeissä Suomessa. Huhtikuussa käynnistyneen kauden ensimmäisen kuukauden Jykä työskenteli Helsinki–Vantaan lentoaseman ykköskiitotiellä 24/7-komennuksella. Sen jälkeen seurasi muutamia pienempiä työmaita eri puolilla Suomea.

Heinäkuun puolivälissä Jykä palasi viikoksi viimeistelemään ykköskiitotien urakkaa, jonka aikana hän on yhdessä kollegoidensa kanssa jyrsinyt vanhaa asfalttia uuden tieltä 50 hehtaarin alueella yhteensä yli 100 000 tonnia. Jyrsintäsyvyys vaihteli rakenteen kunnon mukaan välillä 5–15 cm ja nopeus vastaavasti välillä 10–25 m/min.

Kaiken kaikkiaan kaudesta on tulossa Jykälle työntäyteinen. Työkalenteriin mahtuu keikkoja niin taajamissa kuin taajamien ulkopuolellakin. Kaupunkien katuja jyrsiessään Jykä on tottunut siihen, että kaivot, putket ja muut esteet hieman hidastavat omaa työtä. Kokeneena ammattilaisena Jykä luonnollisesti ottaa tämän huomioon ja varaa kalenteriinsa riittävästi, vaan ei minuuttiakaan löysää aikaa.

Teksti: Vesa Tompuri

Saksassa syntyneellä Jykällä riittää aktiivista työikää vähintään kymmenvuotiaaksi, kun kohtelu työmailla ja hoito kausien välillä on hyvää. Maksimissaan Jykä pystyy jyrsimään jopa 35 cm syvyydeltä; tällöin sen nopeus on 2–5 metriä minuutissa.

6.10.2015

6 tykkäystä