Hurjaa vauhtia päällystyksessä

Vakuuttavan tiimityön ja uuden levittäjän ansiosta asfaltti levittyi vaivatta Silkeborgin moottoritien ensimmäiselle 7,6 kilometrin osuudelle.

"Täysillä mennään", rakennuspäällikkö John Gregersen kuvaa osuvasti tanskalaisen tietyömaan työntekijöiden, kuljetusliikkeiden ja kolmen asfalttitehtaan yhteistyötä Silkeborgin moottoritien päällystysurakassa.

"Kun asfalttikone käy, on aina paljon tekemistä ja huomioitavaa, eikä vauhti, jolla teimme töitä, tehnyt hommaa helpommaksi. Työn eteneminen on aina riippuvaista kaikista mukanaolijoista, ja uskon, että juuri tehokkaan yhteistyön ansiosta pääsimme hienoihin tuloksiin", John sanoo.

Jacob Hansenin ja Jesper K. Johnsenin vetämät asfalttitiimit vastasivat työmaan toiminnasta yhdessä, sillä asfaltti Silkeborgin moottoritiellä uusittiin asiakkaan toiveesta sekä tavalliselle ajokaistalle että hälytysajoneuvojen kaistalle yhtä aikaa Yhteensä kaksikymmenmiehinen työryhmä hoiti urakan joustavasti ja tehokkaasti.

Urakan oli edettävä täysillä. Kolmelta tehtaalta tuotiin yhteensä 89 000 tonnia asfalttia, jota levitettiin 192 000 metriä, mikä vastaa 7,6 kilometrin matkaa nelikaistaista tietä pientareineen.

"Päivätuotanto oli korkeimmillaan 4 500 tonnia asfalttia, ja sitä kuljetti nelisenkymmentä kuorma-autoa", Jesper kertoo.

Ryhmä syötti levitysvalmiin asfaltin uuteen asfalttisyöttäjään, jota käytettiin urakassa ensimmäistä kertaa. Asiakkaan puolelta todettiin syöttäjän olleen yksi syy urakan onnistumiseen hyvin tuloksin, sillä se mahdollisti taukoamattoman päällystyksen.

Koneeseen mahtuu 15–20 tonnia asfalttia, ja se pystyy syöttämään 1 200 tonnia tunnissa.

"Töitä riitti jatkuvasti myös mittamiehelle, jonka täytyy mitata jokaisen asfalttikerroksen korkotaso 20 metrin välein. Ja laboratoriolle, joka jatkuvasti otti näytteitä ja tuotti tarvittavat dokumentit asfaltin laadusta", John kertoo.

Urakka valmistui syksyllä 2014. Viimeistelytyöt tehdään kevään 2015 aikana, kuten loput pintapäällysteestä.

Teksti ja kuvat: Bo Lund Sorensen

Tietyömaat turvallisemmiksi Tanskassa

Tanskassa kaksinkertaistettiin tietyömailla ylinopeutta ajavien sakot vuonna 2014. Lisäksi ajokortin haltuunoton rajaa alennettiin: kun se ennen oli nopeusrajoituksen ylittäminen 60 %:lla, nyt raja on 40 %.

"Ylinopeus on edelleen valitettavasti syy moneen vakavaan liikenneonnettomuuteen, ja erityisesti riski on tietyömailla työskentelevillä. Siksi olen tyytyväinen, että toimenpiteitä on tehty sen varmistamiseksi, että työntekijät voivat tehdä työnsä turvallisesti", sanoo Lemminkäisen Tanskan maajohtaja Claus Terkildsen.

"Toivon, että sakkojen lisäksi panostetaan nopeuksien tarkkailuun sekä jatkuvaan tiedottamiseen, joilla näyttäisi olevan vaikutusta."

19.5.2015

16 tykkäystä