Huh hellettä!

Riittävästi nestettä, oikeat varusteet ja sopivasti taukoja. Siinä eväät mukavaan työpäivään myös auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta.

Kiireisin kausi työmailla on käsillä. Hyvällä säällä työ sujuu liukkaasti, mutta kuumasti porottava aurinko ei ole pelkkä ystävä. Sitä on varsinkin pohjoisessa ilmanalassa pitkän, pimeän talven jälkeen joskus vaikea muistaa.

"Helteessä työskentelyn miellyttävyyteen ja turvallisuuteen voi omalla käyttäytymisellä vaikuttaa erittäin paljon", muistuttaa turvallisuusjohtaja Kati Kaskiala. Nesteytyksellä, tauoilla ja työjärjestelyillä helteen kuormittavaa vaikutusta pystytään vähentämään tehokkaasti.

Työmaalla on käytettävä suojavarusteita, joten helpotusta ei voi hakea riisuutumalla. Suojaudu siis asianmukaisella vaatetuksella, aurinkosuojavoiteella ja suojaa silmäsi UV-säteilyltä käyttämällä aurinkolasimallisia suojalaseja.

Juo riittävästi ja syö suolaista

Helteessä ulkona työskentelyä voi hyvin verrata raskaaseen kestävyysurheiluun, jossa riittävän nesteytyksen merkitystä ei voi kyllin korostaa. Nestettä olisi hyvä juoda 1–2 desilitraa kerrallaan kolmesta neljään kertaa tunnissa ja myös heti aamulla.

Jatkuva painon menetys on ensioire suolavajauksesta. "Helteellä on hyvä napostella välipaloina vaikkapa oliiveja tai suolakurkkuja. Ja suolaisen jälkeen maistuu taas juotava", Kati sanoo.

Päällystystyömailla Suomessa työnjohto on jakanut veteen sekoitettavia urheilujuomapakkauksia pitkillä hellejaksoilla. Kati soisi hyvän käytännön leviävän muihinkin maihin.

Teksti: Dakota Lavento

8.6.2015

13 tykkäystä