Aamujumpalla vähemmän vammoja

Seitsemältä päivä lähtee käyntiin reippain kyykyin ja venytyksin. Lentävänniemen työmaalla Suomessa jumpataan lihakset lämpimiksi.

Suomen talonrakentamisen Tampereen työmailla aamujumppa on vakiintunut osaksi viikkorutiineja. Rakennusmies Ari Haaronen on vetänyt jumppia alusta lähtien.

Jumppa kestää kymmenisen minuuttia. "Keskitymme saamaan paikat lämpimiksi ja liikkuviksi. Sen ansiosta venähdyksiä ja rasitusvammoja tulee työssä vähemmän."

"Työmaajumpat alkoivat meillä viitisen vuotta sitten. Työterveyshuolto tarjosi koulutusta vetäjille ja menin mukaan."

Urheilutaustaa vetäjiltä ei vaadita, ja Arikin toteaa olevansa normaali peruskuntoilija. "Ideoita liikkeisiin olen saanut esimerkiksi kuntosalilta ja työterveyshuollolta."

Raikkaassa kesäaamussa jumppa maistuu ulkona, mutta säästä, käytettävissä olevista tiloista ja osallistujien määrästä riippuen talvisin on välillä siirrytty sisälle.

Moni osallistuu säännöllisesti kaksi kertaa viikossa. Ari harmittelee, että osa työmaan porukasta ei ehdi mukaan juuri koskaan. "Riippuu työtehtävistä, miten pystyy osallistumaan."

Muiden liikkumisen näkeminen houkuttelee mukaan kokeilemaan. "Voitto on aina suurin osallistujalle itselleen. Vetäjänä taas tuntuu hienolta, kun voin tehdä jotakin toisten hyväksi."

Ari toimii työsuojeluvaltuutettuna ja toivoo jumppien leviävän kaikille työmaille. "Tämä on helppo tapa tukea hyvinvointia ja työkykyä."

Tulosta ohje, niin pääset jumppaamisen alkuun. Verryttelyllä ehkäiset loukkaantumisia ja tapaturmia työssäsi.

Jumpataanko teillä jo? Lähetä kuva työmaasi jumpparyhmästä osoitteella lemmy@lemminkainen.com – saat palkkioksi ryhmällesi jumppakuminauhat.

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella
Kuvat: Marjaana Malkamäki

14.7.2015

25 tykkäystä