Tarkkaa räjäytystyötä Norjassa

Tuhansia litroja sekunnissa. Joka tunti. Joka päivä. Läpi vuoden. Oslon jätevesiä käsitellään VEAS-vedenpuhdistuslaitoksessa Slemmestadissa. Lemminkäinen rakentaa laitokselle kallioperään uuden kuilun ja käsittelytilat kuiva-aineelle.

"Slemmestadin laitoksellamme käsitellään kaduilta ja viemäreistä tulevat jätevedet noin 600 000 asukkaan alueelta Länsi-Oslosta. Jätevesi tulee laitokseemme putkea pitkin 15 metriä merenpinnan alapuolella ja se pumpataan neljään pyörivään suodattimeen, jotka sijaitsevat seitsemän metriä merenpinnan yläpuolella. Ne suodattavat kuiva-aineen jätevedestä", sanoo VEAS:n projektipäällikkö Per Torp.

Kuiva-ainetta ovat talouspyyhkeet, siivousliinat, vaipat ja kaikki muu, mitä ei pitäisi heittää viemäriin eikä jättää kadulle. Niin kuitenkin tehdään. VEAS:n mukaan kuiva-aineen määrä jätevedessä ja viemäreissä on noussut merkittävästi viime vuosina. Yhtiön vedenkäsittelylaitos Slemmestadissa Oslon ulkopuolella rakennettiin vuonna 1980 ja kaipaa jo uudistamista.

"Haluamme parantaa prosessin osaa, jossa jätevesi suodatetaan ensimmäisen kerran, jotta tehokkuus paranee ja täytämme hygienia-, terveys-, turvallisuus- ja ympäristövaatimukset", Per Torp sanoo.

Työskentelyä maan alla

Lemminkäinen sai urakan, ja yhtiön tunneli- ja kalliorakentamisen tiimiä työmaalla johtaa Tomas Lindström.

"Räjäytämme pyörivien suodattimien alle kallioperään uudet tilat, joita käytetään kuiva-ainesäiliöiden varastoinnissa ja kuljetuksessa. Rakennamme myös kuilun suodattimien luota säiliöiden luo. Kun työ valmistuu, kuiva-aine käsitellään suljetussa järjestelmässä, jossa se kulkee putkia pitkin suodattimien läpi. Suodattimesta putket vievät kuiva-aineen kuilua pitkin säiliöihin, jotka kuljetetaan kuorma-autoilla varastoon.

Tarkasti suunniteltua räjäytystyötä

Lindströmin mukaan räjäytystyö poikkeaa tavallisesta. "VEAS:n laitoksessa on kaasumoottori, joka tuottaa sähköä suodatusprosessissa syntyvästä biokaasusta. Kaasumoottori ei siedä tärinää. Siksi räjäytystyö on tehtävä erityisellä tavalla", Tomas sanoo.

VEAS on tyytyväinen tähänastisen työn tulokseen. "Hanke on tavallista vaativampi ja monimutkaisempi. Tämä on muuten ensimmäinen kerta, kun meillä on urakoitsija, jonka työtä sairauspoissaolot eivät ole hidastaneet. Lemminkäinen ottaa terveys- ja turvallisuusasiat vakavasti", Torp toteaa.

Fakta

Asiakas: VEAS (Vestfjorden Avløpsselskap)
Missä? Slemmestad, Asker, Norja
Mitä? Kallioperään rakennettujen tilojen laajennus entistä parempaa kuiva-aineen käsittelyratkaisua varten. Kuiva-aine on jäte- ja viemärivedessä olevaa jätettä tai roskaa, joka käsitellään VEAS:n järjestelmässä. Lemminkäinen myös kuljettaa 2 500 kuutiota kiviä pois alueelta.
Kesto: 5–6 viikkoa

Teksti ja kuva: Tom Andre Aas

Tiimipäällikkö Tom Lindström, Lemminkäinen

Olemme jatkuvasti yhteydessä VEAS:n projektijohtoon, jotta hanke vaikuttaa mahdollisimman vähän laitoksen päivittäiseen toimintaan. Käytämme momentaanista räjäytystä ja yhtä laukaisuaikaa reikää kohti sekä elektronisia nalleja tärinän vähentämiseksi.

Vastaava mestari Anders Helge Bratteland, Lemminkäinen

Värinää koskevat rajoitukset edellyttävät varovaista louhintaa. Lisäksi savipitoinen liuskekivi tekee työstä erityisen haasteellista.

Työmaapäällikkö Magnar Breimoen, Lemminkäinen

Tämä on vaativan tason varovaista räjäytystyötä. Olemme tehneet töitä tiiminä jo kauan, ja osaamme ratkaista eteen tulevat haasteet. Hanke on edennyt suunnitelmien mukaan.

21.4.2015

9 tykkäystä