Asuntoja kanavan rantaan

Saimme valmiiksi Pietarin historiallisessa keskustassa Tapiola-kohteen ensimmäisen vaiheen, 339 asuntoa.

Tapiolan ensimmäinen vaihe käynnistyi vuonna 2013,  ja saimme sen päätökseen vuoden 2014 lopussa. Asunnot luovutetaan ostajille 30.6.2015. Toisessa vaiheessa rakennamme 418 asuntoa, jotka valmistuvat vuoden 2015 lopulla. Rakennamme Obvodnyi-kanavan varrelle yhteensä 757 comfort -luokan asuntoa.

Tapiola on omaperusteista tuotantoamme. Vastaamme kohteen rakentamisesta ja suunnittelusta.

Tapiola koostuu erikorkuisista lohkoista, joissa on 9–14 kerrosta. Asuntojen kokonaispinta-ala on noin 52 000 neliömetriä. Lisäksi kohteessa on noin 4 000 neliömetriä erikseen myytävää toimisto- ja liiketilaa ensimmäisessä kerroksessa ja 360 maanalaista parkkipaikkaa. Toiseen vaiheeseen sisältyy myös päiväkoti.

Rantamaan haasteita

Vastaava mestari Andrei Morozov pitää kaksikerroksista maanalaista parkkihallia hankkeen haasteellisimpana osiona. Suolle perustetussa Pietarissa maaperä on rakentamisen kannalta hankala.

Kaivanto kaivettiin vaiheittain, ja sen eri tasoilla käytettiin ponttia ja ponttipaaluseiniä. Ponttielementit on juntattu 12 metrin syvyyteen. Ponttiseinä vahvistettiin vaakasuuntaisilla rakenteilla. Perustukset koostuvat paikalla valetuista paalulaatoista.

Kaivantoon on juntattu yhteensä 33 kilometriä teräsbetonipaaluja.

"Maansiirtotöiden yhteydessä löytyi monenlaisia vanhoja perustuksia, tsaarinajan tiiliä ja toisen maailmansodan aikainen tykinammus", Andrei kertoo.

Paikallisin voimin

Työmaa työllistää noin 400 ihmistä, kun mukaan lasketaan parinkymmenen aliurakoitsijan työntekijät. Työturvallisuus on hyvää tasoa, mutta työmaapäällikkö Jevgeni Sernov joutuu joskus antamaan huomautuksia, yleensä uusille aliurakoitsijoille, jotka eivät vielä tunne turvallisuusohjeitamme.

Me edellytämme toimittajiltamme laatua. Tapiolassa on mukana myös suomalaisia toimijoita vastaamassa muun muassa ikkunatoimituksista sekä ulkoseinien rappauksesta ja maalauksesta. Seinäpaneelit tulevat suomalaisen Betset Oy:n Pietarin tehtaalta. Betset on pitkäaikainen kumppani, jonka joustavuutta Andrei arvostaa.

Tapiolan on suunnitellut pietarilainen T-architects. Rakennesuunnittelusta vastaa suomalainen Sormunen & Timonen Oy, sähkö- ja LVI-suunnittelusta venäläinen ZAO VISKO.

Tiukka aikataulu

Jevgenin mukaan Venäjän rakennusala on muutoksessa. Vanhat rakentamismääräykset eli SNiP-normit ovat vielä käytössä, mutta rakenteita on kevennetty, mikä pienentää kustannuksia. Esimerkiksi parkkihallin välipohjassa on käytetty Betsetin ontelolaattaa.

Jevgeni on tyytyväinen laatuun, mutta aikataulu on todella tiukka.

"Kanavan puoleinen julkisivu jäljittelee Pietarin vanhaa arkkitehtuuria, ja sen koristeet aiheuttivat haasteita ensimmäisessä vaiheessa. Tiivis työtahti jatkuu toisessa vaiheessa", Jevgeni sanoo.

Faktat

  • Pietarin soinen maaperä hankaloitti perustamista.
  • Kaivantoon on juntattu yhteensä 33 kilometriä teräsbetonipaaluja.
  • Työmaa työllistää noin 400 ihmistä.
  • Vakavilta tapaturmilta on vältytty.
  • Huomautukset työturvallisuudesta liittyvät useimmiten kypärän ja valjaiden käyttöön, tupakointiin ja työmaan puhtaanapitoon.
  • Ykkösvaiheen asunnot luovutetaan 30.6.2015 mennessä. Toinen vaihe valmistuu vuoden loppuun mennessä. Tapiolassa on yhteensä 757 comfort-luokan asuntoa.

Teksti: Santeri Pakkanen
Kuvat: Sergei Grachev

Tuotantoinsinööri Alexandr Dobroljubov, Lemminkäinen

Olen ollut Lemminkäisellä kaksi vuotta. Aiemmin työskentelin Pulkovon lentokenttää kehittävässä yhtiössä. Ero työn organisoinnissa, laadussa ja turvallisuudessa on valtava. Myös työntekijöiden asenteissa on merkittävä ero. Työntekijät tukevat toisiaan, ja johdon ja työntekijöiden yhteistyö on saumatonta. Jokainen tuntee roolinsa ja tekee töitä yhteisten tavoitteiden eteen.

Betonimies ja laatoittaja Viktor Smirnov, Lemminkäinen

Koriste-elementtien asentaminen kanavan puoleiseen julkisivuun on haasteellista, koska emme ole tehneet vastaavaa aiemmin. Suomalaiset yhtiöt ovat luotettavia. Olen ollut alalla jo pitkään, joten puhun kokemuksesta. Olen työskennellyt suomalaisten kanssa vuodesta 1994, ja muutama vuosi sitten seurasin Juha Vättöä Lemminkäiselle. Me luotamme häneen.

Projektipäällikkö Dmitri Adykanov, ZAO VISKO

Tapiolassa monet asiat ovat Venäjällä uutta. Esimerkiksi linjat ja verkostot upotetaan välipohjiin. Paneeleissa on sekä tuuletus että viemärilinjat. Kohteessa käytetään vain nykyaikaisia laitteita ja materiaaleja. Asunnoissa on energiatehokkaita ratkaisuja. Asukas voi esimerkiksi pienentää lämmitystehoa asunnosta poistuessaan nappia painamalla. Olemme tehneet Lemminkäisen kanssa yhteistyötä jo vuosia. Se on turvallinen yhtiö.

18.3.2015

19 tykkäystä