Pudasjärvi valitsi hirsikoulun

Pudasjärven kaupunki halusi satsata terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön.

Pudasjärvi valitsi vuonna 2016 käyttöönotetun koulukampuksensa rakennusmateriaaliksi hirren. Kaupungilla oli julkisista hirsirakennuksista hyviä kokemuksia: aiemmin hirrestä rakennutettiin muun muassa päiväkoti ja palvelukoti.

Hirsirakenne valittiin ensisijaisesti sen hengittävyyden vuoksi. Huoneilman kosteus- ja lämpötasapaino vaihtelevat ja hakeutuvat tasapainoon luonnollisesti, sillä hirsiseinä pystyy varastoimaan ja luovuttamaan kosteutta ja lämpöä.

Hirsirakennuksen sisäilma sopii myös allergisille rakennuksen käyttäjille helpottamalla hengitysoireita sopivan kosteustason avulla. Kun huoneilma on liian kuiva, rakenne luovuttaa kosteutta tarpeen mukaan. Jos ilmassa on liikaa kosteutta, hirsi sitoo sitä, mikä auttaa välttämään homeongelmia ja niistä aiheutuvia terveyshaittoja.

Viihtyisä työympäristö auttaa jaksamaan

Myös hirsirakennuksen tuntu on miellyttävä rakennuksen käyttäjille. Talvella hirsirakennus pysyy lämpimänä, kesällä viileänä. Luonnonläheinen puumateriaali on viihtyisä ja rauhoittava. Lisäksi hirsiseinä vaimentaa melua, mikä lisää viihtyvyyttä.

Viihtyisä ympäristö vaikuttaa niin oppilaiden kuin henkilökunnankin jaksamiseen ja edistää oppimistulosten saavuttamista ja harrastusmahdollisuuksia tiloissa.

Ekologinen ja turvallinen vaihtoehto

Teollinen nykyhirsi on kestävä ja ekologinen, mutta samalla teknisesti ja taloudellisesti kilpailukykyinen rakennusmateriaali. Hirsirakennus on energiatehokas ja edullinen ylläpitää.

Massiivihirsitalossa on paljon kestävää puuta, mikä toimii tehokkaasti hiilinieluna. Puurakennus sitoo hiilidioksidia lähes kaksi kertaa painonsa verran, mikä vähentää sisäilman hiilidioksidin määrää.

Hirsi on uusiutuva raaka-aine ja ainoa energiapositiivinen rakennusmateriaali: hirsituotannon sivutuotteita polttamalla saadaan enemmän energiaa kuin talon valmistusprosessissa kulutetaan.

Paloturvallisuuden suhteen ei Pudasjärvellä otettu riskejä. Koulukampuksen keskuskeittiö ja teknisen työn tilat sijoitettiin betonirakenteiseen rakennuksen osaan, jossa sijaitsee myös väestönsuoja.

Maailman suurin hirsikoulu

Pudasjärven hirsikampus on maailman suurin hirrestä rakennettu koulukeskus. Lemminkäinen suunnitteli ja toteutti koulukampuksen rakennustyöt sekä vastaa elinkaarimallin mukaisesti kampuksen ylläpidosta, huollosta, käyttäjäpalveluista ja ylläpitokorjauksista 25 vuoden ajan. Mäntyhirret toimitti paikallinen valmistaja Kontiotuote Oy, ja ne ovat peräisin 80 kilometrin säteeltä rakennuspaikasta.

Lue lisää Pudasjärven koulukampuksesta