Vermosta rakentuu vihreä kaupunkikeidas

Espoossa rakennetaan nyt kovaa tahtia. Yksi uusista asuinalueista on Vermo, jonka mittavista infra- ja viherrakennustöistä ammattilaisemme vastaavat. 

Vermon raviradan lähiympäristö muuttaa tulevien parin vuoden aikana täydellisesti ilmettään. Sekavasta metsä- ja pienteollisuusmaisemasta muokkautuu moderni ja vihreä kaupunkiympäristö, joka tarjoaa kodin yli 5 000 uudelle asukkaalle.

”Tästä tulee kokonaisuus, joka on oivallinen esimerkki tulevaisuuden toimivasta ja viihtyisästä kaupunkirakentamisesta. Parin vuoden päästä tätä aluetta ei enää edes tunnista samaksi”, Espoon kaupungin hankepäällikkö Jorma Kohonen kertoo. 

Uusi asuinalue tarvitsee perustuksekseen toimivan perusinfrastuktuurin eli tiet, kadut, vesijohdot ja viemärit. Noin 14,5 miljoonan euron arvoisen urakan tekijäksi seuloutui tarjouskilpailun jälkeen Lemminkäinen. Aloitimme työt viime keväänä, ja tekemistä riittää syksyyn 2018 asti, jonka jälkeen alueen asuinrakentaminen pääsee täyteen vauhtiin. 

”Alue on vanhaa merenpohjaa ja maaperä on erittäin pehmeää. Tämä on tarkoittanut todella massiivisia stabilointitöitä ja mittavia tulvasuojauksia”, Kohonen selvittää. 

Lemminkäisen työmaapäällikkö Esa Virtasen esittämät lukemat ovat varsin mykistäviä. Vermon savimaahan on paukutettu teräsbetonipaaluja noin 60 kilometriä ja stabilointipaaluja yli 500 kilometriä. Paalulaattoja on yhteensä 15 000 neliömetriä. 

Jalokalojen läpikulkupaikka 

Vermon kiistattomana kiintopisteenä on näyttävä risteyssilta, jonka kautta kulkee koko alueen liikenne asuinkorttelien, raviradan, Perkkaan ja Leppävaaran suuntaan. Myös sillan mitat ovat poikkeukselliset, sillä pituutta on vain kymmenen metriä, mutta leveyttä 60 metriä. 

Sillan alla solisee aluetta halkova Monikonpuro, jonka uomaa on siirretty noin 500 metrin matkalta. Puron luontoarvot on huomioitu tarkasti – kyseessä on yksi jalokalojen nousureiteistä. 

“Yksi haaste on ollut vesien hallinta, sillä kesä ja syksy ovat olleet sateisia. Kovimpien sateiden aikaan tuota Monikonpuroa on voinut ihan reilusti kutsua joeksi”, Virtanen naurahtaa. 

Vermo ensimmäiset uudet kerrostalot valmistuvat muuttokuntoon jo ensi keväänä. Kerrostalojen tieltä on purettu muun muassa Siemensin vanha pääkonttori. Siitä syntynyttä betonimurskekasaa hyödynnetään katujen rakennekerroksissa. 

“Tämä urakka on edennyt haastavista olosuhteista huolimatta todella sutjakkaasti ja samalla talonrakentajat ovat päässeet hyvin eteenpäin. Myös työmaalla on joustettu hienosti, kun eteen on tullut poikkeustilanteita”, Kohonen kiittelee. 

Kuninkuusravit toivat vipinää 

Yhtenä esimerkkinä hankepäällikkö mainitsee viime kesän kuninkuusravit, jotka toivat Vermoon yhtenä viikonloppuna kymmeniä tuhansia kävijöitä ja tuhansien autojen liikennevirran. Kisoja varten työmaa-alueelle rakennettiin omat “ravireitit”, joita pitkin liikenne saatiin sujumaan kaikin puolin turvallisesti. Apua saatiin myös liikenteenohjaukseen. 

Oman lisämausteensa toi avajaispäivän rankkasade, joka sai raviradan sisääntuloportin ja lipunmyyntialueen tulvimaan. Lemminkäinen tuli kuitenkin avuksi pumppuineen ja murskekuormineen. 

“Tässäkin kohtaa töitä tehtiin kelloon katsomatta”, Kohonen kehuu. 

Esa Virtasen mukaan Vermossa on tehty töitä alusta lähtien kerralla valmiiksi -periaatteella. 

“Se on paras tapa pysyä aikatauluissa, pitää kustannukset kurissa ja helpottaa myös muiden rakentajien työtä”, hän toteaa.

Vermo-12.jpg
Vermo-13.jpg
Vermo-15.jpg
Vermo-6.jpg