Uutta kiveä kiitotielle

Lemminkäinen toimittaa 169 000 tonnia kiveä Oulun lentoaseman liikennealueiden uuteen pintaan ja pohjaan.

Oulun lentoaseman kiitotiellä ei keskikesällä 2017 näy lentokoneita, vaan niiden sijaan siellä kulkee asfaltointikalustoa ja kuorma-autoja. Suomen toiseksi vilkkaimman lentokentän 2,5 kilometrin mittainen kiitotie kunnostetaan, minkä vuoksi lentoliikenne keskeytetään viideksi viikoksi. Lisäksi korjataan rullausteitä sekä asematasoa. Kesä- ja elokuussa lentoliikenne toimii rajoitetusti ja elokuun lopusta liikenne palaa normaaliksi.

Asiakkaana on Finavia, jolle on tärkeää, että työt valmistuvat aikataulun mukaan. Tähän mennessä työt ovat edenneet hyvin. ”Lentolippuja myydään koko ajan, joten liikenne on pystyttävä aloittamaan suunnitellusti”, muistuttaa projektipäällikkö Pekka Nielikäinen Finavialta.

Iso kiviainestoimitus vaatii hyvää organisointia

Lemminkäinen toimittaa kentälle tarvittavan kiviaineksen eli 88 000 tonnia pohjamursketta ja 81 000 tonnia päällystekiveä, yhteensä noin 3 000 autokuormallista, kertoo työpäällikkö Kari Lehto Lemminkäiseltä.

Päällystekivi kuljetettiin lentokentän viereen asfalttiasemalle jo keväällä 70 kilometrin päästä, Lemminkäisen myyntipisteestä Raahen Hummastinvaarasta. Pohjamursketta ei välivarastoida, se ajetaan suoraan työmaalle töiden edetessä. Autot tuovat pohjamursketta 26 kilometrin matkan Haukiputaan Vittakankaalta toisesta Lemminkäisen myyntipisteestä.

Haasteena on saada tarvittava määrä autoja kuljetuksiin, sillä pohjamurskeen käyttö vaihtelee päivästä toiseen: joinakin päivinä kuljetuksia ei tarvita ja enimmillään menekki on 70 kuormaa päivässä.

”Oulussa on meneillään muitakin isoja infrahankkeita, jotka pitävät kuljetusliikkeet kiireisinä. Olemme saaneet toimitukset onnistumaan luotettavien yhteistyökumppanien avulla. Lemminkäisellä on myös kaksi omaa kuorma-autoa, joita käytetään tarvittaessa”, Lehto kertoo.

Sää rasittaa pintaa

Kiitotien asfaltin kiviaines on erilaista kuin vilkkaimmilla maanteillä käytettävä. Pekka Nielikäisen mukaan kiven ei tarvitse olla äärimmäisen kovaa, tärkeämpää on oikea minerologinen koostumus. ”Lentokoneiden renkaissa ei ole nastoja kuten autojen talvirenkaissa, jotka kuluttavat asfalttia maanteillä.”

Suomen sää vaihtelee paukkupakkasista helteisiin, joten vuoden mittaan kiitotien pinnan lämpötila voi vaihdella jopa sata astetta. Ajan mittaan asfaltin sideaine kovenee ja lasittuu, ja kiviaines alkaa irrota siitä.

”Koneiden ilmavirta saa kivet voimakkaasti liikkeelle, ja lentokoneille nämä irtokivet ovat myrkkyä. Tulee miljoonalasku, jos kivet päätyvät lentokoneen moottoriin.”

Pohjamurskeelta ja asfaltin kiviainekselta vaadittava lujuusluokka on keskiluja. Pohjaan tuleva murske on kiilleliusketta ja asfalttiin käytettävä kiviaines on graniittia, jolle vaatimuksena on tavallista pienempi hienoainespitoisuus. ”Pintamurske käsiteltiin luokittimella, joka erottaa hienoaineksen pois”, Kari Lehto sanoo. 

Lentokenttien kiitoteitä korjataan noin 15 vuoden välein. Pekka Nielikäinen kertoo olleensa 34-vuotisen uransa aikana mukana lukuisissa projektissa. ”Aina ne ovat valmistuneet aikataulun mukaan. Tähän päästään, kun aikataulu suunnitellaan realistiseksi. Oulun lentokentän työmaalla tehdään töitä 16 tuntia päivässä. Viikonloput ovat reserviä, silloin työskennellään, jos runsaat sateet viivyttävät töitä.”

Lemminkäistä hän pitää hyvänä yhteistyökumppanina. ”Lemminkäinen hoitaa roolinsa luotettavasti. Olemme tehneet paljon yhteistyötä ja aina olemme pärjänneet.”