Hirsikoulussa viihtyvät niin oppilaat kuin opettajatkin

Pudasjärven hirsikoulussa on 720 oppilasta, mutta täällä ei kuulu melua, koska hirsiseinät pehmentävät äänimaailmaa. Hirsipintaa on esillä runsaasti ja isoista ikkunoista avautuu kaunis näkymä luontoon.

Pudasjärven koululaiset ovat elokuusta asti käyttäneet uutta koulukampusta.

Lukiolainen Olga Oinas-Panuma sanoo, että uutta koulua ei voi verrata entiseen.

”Tämä on eri maailmasta. Ei ärsytä lähteä kouluun aamuisin, tänne on mukava tulla. Motivaatio on parempi, sillä tilat, materiaalit ja ympäristö tukevat oppimista. Oppilaat sekä opettajat ovat innostuneita.”

Kahdeksasluokkalaiset Jenna Mattila ja Iida Koivukangas pitävät pihasta, joka houkuttelee liikkumaan. He viettävät välitunnit yleensä ulkona ja aikaa on kulunut  keinuissa ja jalkapallokentällä.

”Iltaisinkin pihalla on nuoria pelaamassa ja itsekin osallistun”, sanoo Iida. Yhtenä iltana viikossa hän käy kampuksella myös huilunsoiton teoriatunneilla.

”Voi olla, että hyvä ympäristö vaikuttaa koulunumeroihin.”

Jennaa miellyttää myös tilojen avoimuus ja sisäikkunat. ”En enää osaisi ollakaan umpiseinäisessä luokassa.”

Poissaolot vähentyneet

Rehtori Mikko Lumpeen mielestä parasta hirsikoulussa on kokonaisuus: turvallinen ympäristö, jossa voidaan hyvin ja jossa opettajilla on mahdollisuus kehittyä ammatillisesti. Oppilaiden poissaolot sekä myöhästymiset ovat vähentyneet. Kouluterveydenhoitaja on sanonut oppilaiden olevan entistä levollisempia ja vastuullisemmin käyttäytyviä.

Mikko sanoo, että yhtään sisäilmaongelmista johtuvaa sairauspoissaoloa ei ole syksyn aikana ollut, vaikka kalusteista ja seinistä lähtee uusien pintojen hajua, joka saattaisi ärsyttää herkimpiä.

Sisäilmaongelmat olivat syy, miksi Pudasjärvi valitsi koulukampuksen materiaaliksi hirren. Vanhassa koulussa monet kärsivät muun muassa päänsäryistä.

Pudasjärven opetus- ja sivistystoimenjohtaja Juha Holappa on ollut hankkeessa mukana vuodesta 2012, kun kaupunki päätti uuden koulun rakentamisesta. Uutta oli koulun toteutus elinkaarihankkeena, jossa Lemminkäinen vastaa tilojen huollosta ja korjauksista 25 vuoden ajan.

”Kumppanuus Lemminkäisen kanssa on toiminut erinomaisesti. Ainoa yllätys oli se, että yllätyksiä ei tullut. Tavallisesti erilaiset mutkat kuuluvat näin isoon hankkeeseen.”

Monikäyttöinen rakennus

Uuden rakentaminen tarjosi mahdollisuuden modernisoida oppimisympäristöjä. Juha kertoo, että suunnittelussa otettiin huomioon uuden opetussuunnitelman vaatimukset ja toisaalta se, että tiloja voidaan tarvittaessa muuntaa eri käyttöön. Ala- ja yläkoulut sekä lukio ovat eri siivissä. Niitä yhdistää keskusaula, johon liittyvät myös opettajien huoneet ja erikoisluokat.

”Oppimisympäristö ei ole yltiömoderni, mutta sopii uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen”, Juha sanoo.

Maailman suurin hirsikoulu kiinnostaa kansainvälisestikin. Mikko laskee, että kampuksella on kesästä lähtien käynyt noin 2 500 vierasta, esimerkiksi opetuksen ja rakentamisen ammattilaisia.

”On tullut selväksi, että kuntapäättäjät ovat kyllästyneitä sisäilmaongelmista johtuviin peruskorjauksiin. Odotan, että tällaisia kouluja tulee lisää.”

Lemminkäisen elinkaariliiketoiminnan johtaja Esa Kemppainen sanoo, että suunnittelun ja hirsirakentamisen yhdistäminen Kontiotuote Oy:n kanssa onnistui hienosti.

”Uskomme, että olemme kilpailukykyisiä muissakin puurakentamishankkeissa. Rakennamme Pudasjärvelle tällä mallilla myös palvelutaloa. Tämä kertoo, että asiakkaan ja alihankkijoiden mielestä olemme onnistuneet.”

FAKTAT:

  • Rakensimme Pudasjärvelle hirsikoulukampuksen elinkaarimallilla. Rakentamisen lisäksi vastaamme koulun hoidosta, ylläpidosta, käyttäjäpalveluista sekä perusparannusinvestoinneista 25 vuoden ajan.
  • Koulussa on tilat noin 800 oppilaalle. Kampus koostuu neljästä rakennuksesta, joissa on tilat ala- ja yläkouluille, lukiolle, kansalaisopistolle sekä liikuntasalille.
  • Pinta-alaa on yhteensä noin 9 700 kerrosneliötä

Pudasjärven hirsikampus

Teksti Pirkko Koivu
Kuvat Mikko Törmänen