Rakennustöitä tiettömän tien päässä

Lidalin ja Romøyrin vesivoimalaitosten louhintatyöt ovat hyvässä vauhdissa Länsi-Norjassa.

Lemminkäinen ja norjalainen energiayhtiö Småkraft AS sopivat heinäkuussa 2015 kahden vesivoimalaitoksen rakentamisesta Sognin ja Fjordanen lääniin Länsi-Norjaan. Lidalin ja Romøyrin voimalaitosten louhintatyöt aloitettiin samassa kuussa.

Urakkaamme sisältyy kahden voimalaitoksen rakentaminen, mukaan lukien tuloaukot, kuilut ja tunnelit. Lisäksi rakennamme tuloaukot kahdelle muulle Fjærland-projektiin kuuluvalle voimalaitokselle, yhteensä noin 2,5 kilometriä tunneleita.

Nyt olemme kaivaneet yli kahden kilometrin edestä tunneleita ja 600 metriä kuiluja. Projektissa on mukana noin 40 työntekijää kentällä ja konttorilla on vielä kymmenkunta lisää.  

Projektijohtaja Ola Kvammen vahvistaa, että tunnelien kaivaminen on sujunut ilman ongelmia ja loppusuora on jo alkanut.

”Odotamme saavamme tunnelien kaivutyöt päätökseen kesäkuun alkupuolella. Poraukset Romøyrin painekuilulla jatkuvat ja rakennustekniset työt jatkuvat myös Lidalin voimalassa”, hän kertoo.

Småkraft

Urakka on osa Småkraft AS:n Fjærland-projektia, jossa yhtiö kehittää kuutta pientä voimalaitosta Fjærlandsfjorden-vuonoon laskevien jokien varrella. Valmista odotellaan vuodenvaihteen tienoilla.

”Urakan tulisi olla valmis tammikuun puoliväliin mennessä 2017, eikä ole mitään syytä uskoa, ettemmekö pysyisi tuossa aikataulussa”, Kvammen kertoo ja on tyytyväinen, että tähän asti kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan.

Haasteita matkan verralla on toki ollut. Kaikki voimalaitokset sijaitsevat alueella, jossa ei ole teitä. Lemminkäisellä on kuitenkin pitkä ja monipuolinen kokemus voimalaitosten rakentamisesta vaativassa maastossa.

Småkraft

”Kaikki kuljetukset suunnitellaan ja koordinoidaan huolella”, toteaa Kvammen.

Merenpinnan tasolla olevissa kuljetuksissa käytetään laivoja, mutta korkeammalle tavaraa pitää viedä helikopterilla. Talvella Lemminkäinen rakensi myös 18 kilometrin mittaisen lumitien vuoristoon.

”Tien ansiosta saimme turvattua toimitusketjun toimivuuden.”

Katso videolta, miten töitä tehdään tiettömien yhteyksien päässä: