Puuttuva palanen

Suomen läpi halkovan E18-moottoritien jättiurakka saadaan päätökseen Hamina–Vaalimaa-osuuden valmistuessa. Vastaamme tietyömaan avolouhintatöistä. 

E18 moottoritiehanke lähentelee loppuaan, kun viimeinen, 32 kilometrin pituinen pätkä Haminan ja Vaalimaan välillä on jo hyvässä vauhdissa. 

Vastaamme moottoritietyömaan avolouhintaurakoista. Lemminkäisen työnjohtaja Juhani Louramo kertoo, että louhittavaa on yhteensä noin 3,8 miljoonaa kuutiota. 

”Nyt olemme louhineet noin kolmasosan ja louhintatyöt saadaan päätökseen syksyllä 2017”, hän kertoo. Louhinta alkoi heinäkuussa 2015. 

Uusi moottoritie rakennetaan valtatie 7:n pohjoispuolelle, jolloin vanha valtatie jää moottoritien rinnakkaistieksi. Moottoritie liittyy länsipäästään Haminan ohitustiehen ja itäosastaan Vaalimaan rajanylityspaikalle.  

Kivenkovaa duunia

Lemminkäisellä on työmaalla noin 25 henkilöä töissä ja kalustona 10 poravaunua sekä neljä kaivinkonetta. Lemminkäinen hoitaa aliurakoitsijana omassa urakkaosassaan avolouhintaa, pääurakoitsijana hankkeessa on YIT Rakennus Oy. 

Viestintä- ja asiakaspalveluvastaava Venla Ristola YIT:ltä kertoo, että koko työmaan vahvuus on tällä hetkellä 500 henkeä, mutta keskikesällä väkeä tulee lisää. 

”Tuotannon huippu saavutetaan kesällä, jolloin työmaalla on 650 henkeä. Olemme varautuneet kesään erityisen huolellisella suunnittelulla”, Ristola sanoo. 

Hamina-Vaalimaa Kuvassa: Lemminkäisen Juhani Louramo ja YIT:n Venla Ristola

Yhteistyö kuin oppikirjasta

YIT:n ja Lemminkäisen yhteistyö projektissa on sujunut erittäin mallikkaasti, toteavat Louramo ja Ristola. 

”Esimerkiksi aikataulujen sovittamisessa on onnistuttu todella hyvin”, Louramo sanoo. Yhteistuumin ja -voimin on pidetty yhteyttä myös paikallisiin maaomistajiin ja muihin sidosryhmiin. 

”Yhtenä haasteena meillä on tietenkin se, että tien rakentamisessa käytetään paljon olemassa olevia yksityisteitä. Kun koneet ovat isoja ja tiet pieniä, tarvitaan suunnitelmallista otetta ja hyvää viestintää”, Ristola summaa.  

Digivaunut tulevat! 

Myös työtavoissa on uutta, modernia kärkeä. Louramo kertoo, että kolmessa poravaunussa on koneohjaus, mikä tarkoittaa sitä, että vaunun ohjaaja näkee näytöltä työmaan piirustukset ja myös työn etenemisen reaaliajassa.     

”Nämä  koneohjauksella varustetut poravaunut ovat ensimmäisiä avolouhinnassa rakennustyömailla koko Suomessa.” 

Kaakonkulmalla urakan valmistumista jo odotellaan, sillä valtatie 7 on kapea ja sen varrella on tiheästi liittymiä. Ruuhka-aikoina rajalla on nähty jopa 30 kilometrin pituisia rekkajonoja. Tien kapasiteetti ei ole riittänyt liikenteen tarpeisiin enää pitkään aikaan, ja liikennemäärien ennustetaan yli kaksinkertaistuvan tällä vuosikymmenellä. 

Tulevaisuuden moottoritie 

Uusi, uljas E18 Hamina–Vaalimaa tuo sujuvuutta ja nopeutta liikenteeseen: matka-ajan arvioidaan lyhenevän kahdeksalla minuutilla vuoteen 2014 verrattuna ja matkanteko on nykyistä helpompi ennustaa. Lisäksi alueen turvallisuus ja viihtyisyys kasvavat. 

Venla Ristola sanoo, että kyseessä on kansallisesti merkittävä hanke. ”Odotukset ovat korkealla ja tähtäämme luonnollisesti mahdollisimman laadukkaaseen lopputulokseen”, toteaa Ristola. 

”Tästä tehdään huippuluokan tie. Meidän näkövinkkelistä tämä on sopivan pitkä ja yhtenäinen projekti, jossa töitä saa tehdä keskeytyksettä. Näin tahtikin pysyy hyvänä”, hän sanoo.

 

E18 Hamina–Vaalimaa pähkinänkuoressa

  • E18 Hamina–Vaalimaa-hanke käsittää 32 kilometrin pituisen uuden moottoritien ja siihen liittyviä muita tiejärjestelyjä.
  • Rakennettava tieosuus on viimeinen osa E18 -moottoritietä, joka kulkee Suomen halki Turusta itärajalle.
  • Rakentaminen alkoi kesällä 2015, tie avataan liikenteelle keväällä 2018.
  • Pääurakoitsija on YIT Rakennus Oy. Avolouhinnat on jaettu neljään eri aliurakkaan, joista Lemminkäinen louhii kolmea (urakka-alueena on Lelun ja Vaalimaanjoen väli).
  • Hankkeen kokonaisarvo 378 miljoonaa euroa.