Olympiastadion siirtyy uuteen aikaan

Teemme vaativia louhintoja Helsingin Olympiastadionin alle, jotta historiallinen urheilupyhättö voidaan päivittää kansainvälisten suurtapahtumien vaatimusten mukaiseksi monitoimiareenaksi.

Sinistä taivasta halkoo valkoinen torni. Täällä ovat juosseet zatopekit ja bryggaret, karjuneet rädyt ja lillakit. Helsingin Olympiastadion on monumentaalinen rakennus, jonka tuntee jokainen suomalainen.

”Aikansa funktionalismia edustava olympiastadionimme on rankattu maailman kauneimmaksi urheilustadioniksi”, Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen kertoo.

 Maija Innanen

Kuvassa: Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen

Arkkitehti Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin piirtämä rakennus valmistui vuonna 1938 vuoden 1940 olympialaisia varten. Ne jäivät sodan takia pitämättä, mutta Helsinki sai kisansa lopulta 1952 ja stadion arvoisiaan käyttäjiä.

”Alkuvuodesta 2009 päätimme teettää kuntotutkimuksen, koska vesivahingot alkoivat olla viikoittaisia. Betoni oli pääosin hyvässä kunnossa, mutta talotekniikka oli tullut tiensä päähän ja kaipasi uusimista.”

Stadion-säätiössä mietittiin pitkään, riittäisikö vain talotekniikan päivittäminen nykyaikaan. He päätyivät kuitenkin uudistamaan koko stadionin perusteellisesti samalla kertaa.

”Pelkkä peruskorjaus olisi tullut joka tapauksessa kalliiksi, mutta siitä ei olisi ollut merkittävää hyötyä. Vuosikymmeniä sitten rakennettu stadion ei voinut enää täyttää nykyajan kriteereitä”, Innanen toteaa.

Mittava remontti

Vuonna 2019 valmistuvaan remonttiin on budjetoitu 209 miljoonaa euroa. Valtio ja kaupunki maksavat rakennustyöt puoliksi. Stadion-säätiö varustaa stadionia noin seitsemällä miljoonalla eurolla.

Jotta kulttuuriaarretta voitaisiin vielä aktiivisesti käyttää, raha oli löydyttävä.

”Nykyaikaisen stadionin voi kiertää, tätä ei. Jalkapallo-ottelussa UEFA:n ja FIFA:n sääntöjen mukaan vastustajat eivät saa kohdata toisiaan matkalla kentälle, täällä kaikki olivat sekaisin. Yleisölle vessoja ei ollut riittävästi, eikä myöskään palvelupisteitä”, Innanen luettelee puutteita.

Nyt stadionille rakennetaan 2 500 neliömetriä uusia wc-tiloja. Erilaisten virkistys- ja palvelupisteiden kapasiteetti kuusinkertaistuu. Erätauolla ehtii ostaa makkaran ja vielä syödäkin sen.

”Remontin jälkeen stadionin voi myös kiertää ulkokautta ympäri. Logistiset ratkaisut saamme päivitettyä kansainvälisten lajiliittojen vaatimusten mukaisiksi”, Innanen sanoo.

Vaativaa louhintaa

Kolmivuotisen urakan ensimmäisen vaihe alkoi maaliskuussa 2016. Lemminkäinen on maarakennuksen pääurakoitsija ja louhii lisää tilaa uudistuvan stadionin huoltotiloille ja kulkureiteille.

”Louhintaurakka on vaativa. Osa räjäytys- ja louhintatöistä tehdään sisätiloissa olemassa olevien rakenteiden alla”, Lemminkäisen projekti-insinööri Miro Harjumäki kertoo.

Olympiastadion

Kuvassa: Lemminkäisen projekti-insinööri Miro Harjumäki

Ajamme vuoden loppuun mennessä päivittäin noin 130 kuorma-autollista kiveä alueelta pois. Maaleikkauksia teemme noin 60 000 kiintokuutiometriä ja louhintatöitä 145 000 kiintokuutiometriä.

Louhintatöissä olemassa olevien rakenteiden alapuolella on oltava tarkkana.

”Kun vanha pilari tulee vastaan, tunkkaamme sen ja louhimme alta oikeaan syvyyteen. Sitten jatkamme pilaria ja puramme työnaikaiset tuet pois. Pilareita on noin 40 kappaletta, eli aika paljon siinä on tarkkuutta vaativaa työtä”, Harjumäki kuvailee.

Käyttö on parasta suojelua

Stadion on ollut Museoviraston suojelema kohde vuodesta 2006 lähtien. Maija Innasella on yhteistyöstä vain hyvää sanottavaa.

”Asioista on puhuttu paljon ja sovittu sujuvasti matkan varrella. Slogan ‛käyttö on parasta suojelua’ on stadionin tapauksessa ymmärretty varsin hyvin”, Innanen sanoo.

Kun remontti valmistuu, Maija Innanen näkee stadionin nykyaikaisena monitoimiareenana, joka sopii Suomen olosuhteisiin ja vetää vuosittain miljoona kävijää, jotka myös viihtyvät entistä paremmin.

Uudistuksen jälkeen stadionin resurssit mahdollistavat kilpailemisen isoista kansainvälisistä urheilutapahtumista ja konserteista.

”Valttimme on, että lähes kaikista muista maailman stadioneista poiketen sijaitsemme kaupungin keskustassa. Kun Pisararata ja uusi jäähalli vielä joskus tulevat, saamme Taka-Töölöön upean tapahtumakeskuksen.”

Tältä näyttää Olympiastadionin työmaa

Katso videolta, miten Stadion-säätiön Maija Innanen ja Lemminkäisen Harri Kailasalo kertovat Olympiastadionin uudistusurakasta.

Stadion-säätiön kotisivut

Lue lisää siitä, miten historiallinen Olympiastadion uudistuu.

Olympic-stadion-Helsinki-interior.jpg
Olympic-stadion-Helsinki-tower.jpg
Olympic-stadion-Helsinki-tower-doorway.jpg
Sport-facilities-Olympiastadion.jpg