Matalalämpöasfaltti vähentää energiankulutusta ja päästöjä

Turussa, valtatie kahdeksalla huristellaan vähäpäästöisellä asfaltilla. Päällystimme osan tiestä matalalämpöasfaltilla.

Kestävä kehitys on Lemminkäisen toiminnan keskiössä. Käytännössä se näkyy esimerkiksi ympäristöä säästävissä asfalteissa, joiden tuotannossa olemme edelläkävijä. Uusioasfaltin valmistuksessa hyödynnämme vanhaa asfalttipäällystettä. Lisäksi panostamme matalalämpöasfaltin tuotekehitykseen, jota olemme kehittäneet jo yli kymmenen vuotta. Ensimmäisen koekohteen teimme Porissa vuonna 2003.

Nyt päällystimme matalalämpöasfaltilla Turussa valtatie kahdeksan alkupäätä eli Naantalin pikatietä. Päällystysurakka on osa Turun kaupungin pilottikokeilua, jossa tutkitaan kaupungin mahdollisuutta vähentää päästöjä ympäristöystävällisempien päällysteiden avulla.

”Tavoittelemme hiilineutraaliutta vuoteen 2040 mennessä ja uskomme, että vähäpäästöisen asfaltin käyttö auttaa tavoitteen saavuttamista”, sanoo Turun kaupungin vastaava rakennuttaja Juhani Tirkkonen.

Ympäristöystävällisempää päällystämistä vaahdotustekniikalla

Teimme Turkuun 500 metrin pituisen ja 4 500 neliömetrin laajuisen koeosuuden, jossa päällysteen paksuus on neljä senttimetriä. Siihen kului asfalttimassaa noin 450 000 kiloa, eli yhteen neliöön meni sata kiloa massaa.

”Käytämme matalalämpöasfaltin teossa vaahdotustekniikkaa. Olemme kehittäneet sitä jo 30 vuotta. Vaahdottaminen tekee asfaltin sideaineesta bitumista juoksevampaa, mikä helpottaa massan työstämistä”, kertoo Lemminkäisen tutkimusjohtaja Lars Forstén.

Perinteisen asfaltin tekeminen kuluttaa paljon energiaa, koska asfalttimassan työstäminen edellyttää korkeaa lämpötilaa. Perinteisen asfaltin lämpötila liikkuu valmistusvaiheessa 140–180 asteessa. Kun lämpötila laskee, massa jähmettyy eikä sitä voi enää kunnolla levittää eikä tiivistää.

”Vaahdotustekniikan ansiosta matalalämpöasfalttimassaa pystytään käsittelemään, vaikka sen lämpötila on 20–30 astetta alempi kuin perinteisellä menetelmällä tehtävässä asfaltissa. Samalla polttoaineen tarve asfaltin valmistuksessa vähenee, kun massaa ei tarvitse lämmittää niin paljon”, Forstén sanoo.

Matalalämpöasfaltti vastaa ominaisuuksiltaan perinteistä asfalttia

Koepätkä tehtiin vilkkaalle tieosuudelle, jolla päällysteen on oltava erityisen kestävää. Autoilijalle matalalämpöasfaltti ei eroa ominaisuuksiltaan perinteisestä päällysteestä.  Uuden päällysteen kulumista ja uran muodostumista seurataan säännöllisesti sekä silmämääräisesti että mittauksin.

”Saamme kokemusta materiaalin soveltuvuudesta vaativaan kaupunkiympäristöön. Jos kokemukset ovat positiivisia, uskomme, että voimme lisätä vähäpäästöisen asfaltin käyttöä päällystystöissämme. Lemminkäinen on toiminut Turun kaupungin asfaltointiurakoitsijana pitkään. Olemme kehittäneet hyvän yhteistyön”, Tirkkonen sanoo.

Koepätkän päällystystöitä teki seitsemän hengen tiimi. ”Lämpimällä on mukavampi työstää matalalämpöasfalttia, sillä se ei lämmitä ilmaa ympärillä yhtä paljon kuin perinteinen asfaltti. Kun massasta syntyvät huurut ja höyryt vähenevät, se helpottaa myös omia työskentelyolosuhteitamme”, sanoo aluepäällikkö Ville-Veikko Jäppilä.

LTA thermometer