Etätyö ja muuttuva työympäristö lisäävät korjausrakentamisen kysyntää

Korjausrakentamisen kysyntä kasvaa, kun olemassa olevaa rakennuskantaa halutaan kehittää työelämän muuttuviin tarpeisiin.

Lemminkäisen urakoissa on syntynyt viime vuosina kymmeniä tuhansia neliötä tehokkaita työ- ja toimitiloja erityisesti Helsingin keskustaan. "Olemme erikoistuneet kaupunkien keskustoissa sijaitsevien arvorakennusten peruskorjaamiseen. Työskentely vilkkaassa ydinkeskustassa siten, ettei lähiympäristön arki häiriinny, on vahvinta osaamistamme", Lemminkäisen korjausrakentamisen rakennuspäällikkö Elisabet Örlund sanoo.

Historiallisissa arvokohteissa on tärkeä tehdä korjaussuunnitelmat siten, että rakennuksen alkuperäinen tyyli ja henki säilyvät uusitussa kokonaisuudessa. "On hienoa, että arvorakennuksia kohdellaan nykyään niiden ansaitsemalla tavalla", Örlund sanoo. Örlund korostaa vahvan projektinjohtamisen roolia tämän päivän korjausrakentamisen hankkeissa. "Projektinjohdon osaaminen, rakennuskannan tuntemus sekä aikatauluissa pysyminen ratkaisevat kaikilla rakennustyömailla, mutta ovat erityisen tärkeitä korjausrakentamisen projekteissa, joissa osa kiinteistöstä voi olla käytössä koko korjaustyön ajan."

Lemminkäisen korjausrakentamisen kädenjälkeä ovat muun muassa Helsingin Meilahdessa sijaitseva hotelliksi muutettu Auratalo, Stora Enson pääkonttorin tilat Katajanokalla ja ympäristöministeriön toimitilat Aleksanterinkatu 7:ssä.

Lemminkäinen on erikoistunut vaativiin, isoihin korjausrakentamishankkeisiin. Tällä hetkellä työn alla ovat muun muassa Eduskuntatalon ja Eteläesplanadi 18:ssa sijaitsevan arvokiinteistön peruskorjaukset.

Toimistotalosta hotelliksi

Helsingin Meilahdessa sijaitseva Auratalo on monelle tuttu maamerkki. Nyt talo komeilee kevätauringossa peruskorjattuna ja valmiina ottamaan hotellivieraita vastaan. Vanhan toimistotalon sisätilat ja talotekniikka uusittiin täysin ja julkisivu palautettiin alkuperäiseen 60-luvun asuun. Rakennukseen tuli 188 hotellihuonetta, kaksi ravintolaa ja päivittäistavarakauppa. Lemminkäinen toteutti työn projektinjohtourakkana ja siihen sisältyi suunnittelunohjaus. "Veimme 12-kerroksisen talon peruskorjauksen ja käyttötarkoituksen muutoksen läpi 14 kuukaudessa. Tahti oli kova ja hotelli avasi ovensa aikataulussa", Lemminkäisen Elisabet Örlund sanoo.

"Auratalo sai uuden elämän Lemminkäisen osaavissa käsissä", toteaa rakennuttajapäällikkö Sanna Reunanen LähiTapiola Kiinteistövarainhoidosta. "Alkuperäiseen henkeen hienosti palautettu ulkokuori kätkee sisälleen uuden, alueen palvelutarjontaa erinomaisesti täydentävän monipuolisen käyttötarkoituksen. Tilat on suunniteltu ja toteutettu tehokkaasti kaikki neliöt hyödyntäen ja laadukkaasti toteuttaen", kertoo Reunanen.

Enso-talon sisätilat uusiksi

Stora Enson pääkonttorin toiminnallisuus ja tekniikka lähestyivät elinkaarensa päätä. Tässä vaiheessa sisätilat päätettiin remontoida täysin. Vanhat leveät käytävät ja pienet toimistohuoneet muutettiin avariksi, tiimityöhön sopiviksi avotiloiksi. Samalla rakennuksen tilankäyttö tehostui; 170 työpisteen sijasta tilaa on nyt 260 työntekijälle. Alvar Aallon suunnitteleman talon muutokset tehtiin yhteistyössä Museoviraston ja Alvar Aalto -säätiön kanssa talon kulttuuriarvot huomioiden. Yhteistyö tilaajan ja käyttäjän kanssa korostui kohteessa, jossa työskenneltiin koko korjaustyön ajan. Arvokkaimmat alueet korjattiin pieteetillä Aallon perintöä vaalien.

Energiatehokkaat tilat ministeriölle

Aleksanterinkatu 7:ssä työskennellään tällä hetkellä moderneissa ja energiatehokkaissa tiloissa. Näin ei ollut vielä pari vuotta sitten, kun Lemminkäinen otti vastaan projektinjohtourakan, jossa sokkeloiseen ja suojeltuun rakennukseen oli määrä rakentaa uudenaikaiset työtilat ympäristöministeriölle. Hankkeen laatuvaatimukset ja talotekniikan innovatiivisuus toivat kohteeseen omat haasteensa. Työ valmistui kuitenkin sovitussa aikataulussa.