Uusi putoamissuojain helpottaa työtä, turvallisesti

Pyrimme työturvallisuudessa jatkuvasti kohti RT:n nolla tapaturmaa -tavoitetta ja kiinnitämme erityisesti huomiota suojavälineiden käyttöön. Kehitimme Helsingin Kahvikorttelin työmaalla uuden putoamissuojaimen, Sami-seipään. Se on tarkoitettu käytettäväksi elementtikerrostalojen muotitustyössä, jossa lautamuotit asennetaan kerroksen tai lohkon ympärille elementtien valua varten. Kun työtä tehdään korkealla, kerros kerrokselta edeten, toimivien ja turvallisten suojaimien käyttö työn jokaisessa vaiheessa on erityisen tärkeää.

Innovaation isä, Lemminkäisen työpäällikkö Sami Saarinen kertoo, että Sami-seipään avulla yhden työntekijän turvallinen työskentelyala pitenee jopa 20 metriin, kun se perinteisillä putoamissuojaimilla on kolmisen metriä. Tämä helpottaa työn tekemistä ja nopeuttaa tuotantoa huomattavasti.

Yhdessä rakentamisen työturvallisuusratkaisuihin erikoistuneen Vepe Oy:n kanssa kehitimme idean pohjalta seinäelementteihin jo tehtaalla asennettavan holkin, johon Sami-seiväs työmaalla asetetaan. Putoamissuojan käyttöön tarvitaan kaksi seivästä, jotka sijoitetaan kerroksen vastakkaisille laidoille. Seipäät yhdistetään Lifeline-liinalla, johon työntekijöiden valjaat kiinnitetään.

Työpinta-ala kasvaa

Työntekijä pystyy helposti liikkumaan uuden putoamissuojaimen avulla.

"Lifelinessa voi olla turvallisesti kiinni kaksi miestä, jolloin heidän työpinta-alansa yltää 400 neliömetriin. Näin lohkon molemmat puolet on mahdollista muotittaa samaan aikaan", kertoo Sami Saarinen.

Uutta suojainta käytetään mahdollisuuksien mukaan muillakin Lemminkäisen asuntorakentamisen työmailla.