Päällystämisen ja asfaltin asiantuntija

Kiitotien tekee se, joka osaa

Vilkkaalla lentokentällä onnistunut kiitotieurakointi vaatii tekijältä ammattitaitoa, sopivaa kalustoa ja joustavaa asennetta. Urakoitsijan valinnassa painaa todistettu osaaminen.

Lentokentän kiitotiepäällystyksessä vaikuttavat tiukat reunaehdot. Asiakas antaa raamit ja aikataulun, sillä jokainen remonttipäivä kiitotiellä haittaa lentokentän normaalia toimintaa.

Urakan saa se, joka todistettavasti kykenee tekemään työn tiukkojen aikataulu- ja laatuvaatimusten puitteissa. Vasta sitten puhutaan hinnasta.

"Työ on suunniteltava kunnolla. Kun urakka alkaa, ei ole aikaa kysellä", Lemminkäisen projektipäällikkö Hannu Nenonen sanoo.

Kiitotie vaatii urakoitsijalta ammattitaitoista laboratoriota rankkoja sääolosuhteita ja kuormitusta kestävän asfaltin kehittämiseksi sekä lentokentän asfaltointityöhön sopivaa tavallista leveämpää kalustoa.

"Työn sujuvuus syntyy kuitenkin vain kokemuksen kautta." Sitä meillä on – tässä otteita kiitotieprojekteistamme Pohjoismaissa.

Aikatauluista ei voi lipsua

Kohde: Helsinki–Vantaan lentoasema, Suomi
Asiakas: Finavia
Ajankohta: 2010–2016

Olemme tehneet Suomen päälentoasemalla, Helsinki­­–Vantaalla, päällystysurakoita Finavialle yhtäjaksoisesti kuusi vuotta.  Vuonna 2016 teemme lentokoneiden rullausteiden ja asematasojen jyrsintää sekä päällystystöitä. Lisäksi rakennamme kenttävalaistuksen toisioputkituksen.

Aiemmin olemme tehneet päällysteiden jyrsintää, pääkiitotie 1:n ja kiitotie 3:n peruskorjaukset ja rullausteiden päällystystöitä. Vuosien 2012­–2014 allianssiurakka toteutettiin kumppanuusmallilla, jossa Finavia ja Lemminkäinen toimivat yhdessä. Näiden lisäksi olemme tehneet kunnostus- ja päällystystöitä Helsinki-Vantaan lentoaseman liikennealueilla ja asematasoilla.

Asiakkaalle urakoitsijan kolme ominaisuutta ovat yli muiden: lentoturvallisuus, työn laatu ja nopeus. "Työ on tehtävä niin laadukkaasti, ettei sitä tarvitse tehdä pian uudestaan. Aikataulusta ei yksinkertaisesti voi lipsua, ja siksi urakoitsijalla pitää olla kapasiteettia, koeteltua ammattitaitoa ja kykyä joustavuuteen", Finavian projektipäällikkö Ari Sireeni linjaa. "Allianssiurakkamalli sopii kiireiselle lentokentälle, sillä yhteydenpito on vaivatonta. Asiakas ja urakoitsija vastaavat myös työn suunnittelusta jatkuvasti yhdessä.

Lentokenttä turvallisemmaksi

Kohde: Tallinnan lentokenttä, Viro
Asiakas: Tallinn Airport Ltd.
Ajankohta: maaliskuu 2016–maaliskuu 2017

Asfaltoimme Tallinnan lentokentän kiitotien parikymmentä vuotta sitten. Moitteettomassa kunnossa kestänyt pinta kaipasi tänä vuonna uutta päällystettä. Lentokenttien päällystäminen on aina oma taitolajinsa, koska lentoliikenteen pitää sujua häiriöttä.

Tästä syystä teemme Tallinnan kentällä töitä tehokkaasti myös öisin. Vaativaan kiitotien päällystämiseen arvioidaan kuluvan 71 000 tonnia asfalttia. Rakennamme kenttäalueelle myös huoltotiet, lumen keräykseen ja jääntorjuntaan tarkoitetut alueet, lentokonemoottoreiden testausalueet, paloharjoitusalueen, kenttähuoltoalueen sekä betonipäällysteitä ja laitureita. 

Yövuoroilla viikonlopussa valmiiksi

Kohde: Tromssan lentoasema, Norja
Asiakas: Avinor
Ajankohta: kesä–heinäkuu 2015

Norjan kiireisimpiin lentokenttiin kuuluvassa Tromssassa on vain yksi kiitorata, jonka piti pysyä avoinna koko työn ajan. Työskentelimme puolesta yöstä aamukuuteen, jolloin valaisimme ambulanssilentokoneita varten tilapäisesti noin 1 000 metrin pätkän kiitoradasta. Vaativien olosuhteiden ja aikataulun vuoksi keskitimme kaikki päällystys-, infra- ja tienrakennusresurssimme lentoasemalle. Pelkästään oman työvoiman käyttö vaati hieman ylimääräistä hallintotyötä, mutta se oli lopulta avain menestykseen.

Nopeammin, nopeammin, nopeammin

Kohde: Sonderborg, Tanska
Asiakas: Sonderborgin kunta
Ajankohta: kesäkuu 2015

Olemme vastanneet etelätanskalaisen Sonderborgin lentoaseman kunnossapidosta vuodesta 2008. Viimeisimmän vuosiarvion yhteydessä asfaltin uusintatarve nousi esiin.

Koska lentoasemalla on vain yksi kiitotie, työ piti tehdä nopeasti. 70-henkinen tiimimme teki 1,8 kilometriä ja 30 metriä leveällä kiitotiellä töitä 30 tuntia ilman taukoa. Vaikka urakkamme valmistui yhden viikonlopun aikana, sekä asfaltin että työn jäljen piti olla huippulaatua. Täytimme asfalttisyötintä jatkuvasti, ja aina kun rekka oli tyhjentänyt kuormansa, se haki uuden asfalttiasemalta.

Asfalttia Jäämeren rannalle

Kohde: Andoya, Norja
Asiakas: Forsvarsbygg
Ajankohta: Elokuu 2013–marraskuu 2014

Vastassamme olivat meri, hyytävä tuuli ja lumi, sillä norjalaisen Andoyan sotilaskenttä sijaitsee Jäämeren rannalla. Arktinen ilmasto ja jäänestoaineet olivat kuluttaneet kiitorataa, ja irtoilevat kivet muodostivat vaaran koneille. Jyrsimme talven aikana asfaltin ja teimme seuraavana kesänä uuden tilalle. Uusimme hieman leventyneen kiitoradan valaisintekniikan, valaistuksen ja sadevesikaivot. Vakautimme asfaltin alle asennetut betonilevyt kumiverkolla routaa vastaan. Töiden ajan lentokoneet operoivat toisella, lyhyemmällä kiitoradalla. Onnistumisen edellytyksenä oli tiivis yhteistyö asiakkaan kanssa.

Asfalttitehdas laivalla saarelle

Kohde: Longyearbyenin lentoasema, Huippuvuoret
Asiakas: Avinor
Ajankohta: 2006

Arktisessa ilmastossa sijaitsevien Huippuvuorten lentoaseman kiitotie oli kärsinyt kovien sääolosuhteiden aiheuttamista halkeamista. Jyrsimme vanhat päällysteet pois ja uusimme asfaltin kiito- ja rullausteille sekä asematasoille. Hieman alle 2 700 asukkaan Huippuvuorten vaikeutena oli sen kaukainen sijainti Jäämerellä. Koska paikallista tuotantoa ei ollut, toimme tarvitsemamme asfalttitehtaan ja kaikki materiaalit laivarahtina mantereelta. Sopivan asfalttiseoksen löytäminen oli todellinen taidonnäyte, sillä lämpötilat Huippuvuorilla vaihtelevat –44 ja +22 celsius-asteen välillä.

Lue lisää: