Töölönlahti - paraatipaikka

Töölönlahden alue Helsingissä on uusiutunut: nyt se tarjoaa toimitiloja ja koteja vaativille asiakkaille. Liikennöintiä helpottaa maanalainen pysäköintilaitos.

Lemminkäinen ja rakennuttaja Etera voittivat 2010 tontinluovutuskilpailussa kolmen Töölönlahden korttelin tontit. Siitä käynnistyi yksi maan suurimmista rakennushankkeista. Ensimmäisenä radanvarteen valmistui 2012 Alma Median talo, jonka laaja kerroskoko edistää avotilaratkaisuja ja mediatalon vahvaa sisäistä yhteistyötä.

KPMG:n toimitalo valmistui 2014 rautatieaseman viereen. Talo on värikäs katseenvangitsija, jonka mutkittelevalla julkisivulla on pituutta 200 metriä. Talo valittiin vuoden 2013 parhaaksi talotyömaaksi Rakennuslehden kilpailussa. Arviossa korostettiin työn laatua ja turvallisuudesta huolehtimista, sijaitseehan talo aivan radan ja usean muun työmaan kupeessa.

Ernst & Youngin toimitalo on valmistunut 2014 alueen pohjoisreunaan. Entistä liikkuvampi ja joustavampi työkulttuuri edellyttää toimitiloilta muunneltavuutta, joka kasvattaa tilojen käyttöastetta.

Kauaskantoisia toimitilaratkaisuja

”Tämä on ainutkertainen tilaisuus päästä rakentamaan paraatipaikalle Helsingin ydinkeskustaan. Uskomme kohteiden arvon ja tuoton säilyvän vakaana, mikä on meille eläkeyhtiönä tärkeää", Eteran toimitusjohtaja Hannu Tarkkonen sanoo.

"Olemme sitoutuneet edistämään kestävää kehitystä ja ekotehokkuutta kiinteistösijoituksissamme entistä vahvemmin. Töölönlahden toimistotalot istuvat myös tähän tavoitteeseen hyvin", Tarkkonen sanoo. Kaikki talot täyttävät kansainvälisen LEED-ympäristösertifikaatin kriteerit.

Uudet toimitilat edustavat laadukasta ja ajatonta, korkeatasoista arkkitehtuuria. Monitilakonsepti ja laadukkaat materiaalit mahdollistavat tilojen muunneltavuuden ja käytettävyyden pitkälle tulevaisuuteen.

Töölönlahden toimitilat

Keskustakoteja paraatipaikalta

Töölönlahdella myös asutaan. 22 asunnon kerrostaloyhtiö Aalto valmistui 2013, toukokuussa 2014 valmistui 15 asuntoa Alvariin, ja saman vuoden kesäkuussa on muuttovalmiina kolmas 15 asunnon taloyhtiö, Arietta.

Talojen suunnittelussa on pidetty ensisijaisena niiden ainutlaatuista sijaintia kulttuurimaisemassa. Asunnot on tehty vaativaan makuun mukaviksi vuodenajasta riippumatta. Laadukkaiksi varusteltujen talojen ulkoverhous on osin rapattua tiiltä, osin luonnonkiveä. Seinät ovat jykevät, ja lattiat eristävät ääntä. Asunnoissa on lattialämmitys ja huoneistokohtainen ilmastointi sekä viilennys kaukokylmäverkon avulla. Korkealaatuinen kaapelointi varmistaa verkkoyhteydet, ja talon automatiikka hyödyntää uusinta teknologiaa muun muassa hissijärjestelmissä. Taloissa on myös auto- ja pyöräpaikat.

Lemminkäisen omissa asuntokohteissa käytetään joko uusiutuvaa energiaa tai kaukolämpöä. Edullisempien asumiskustannusten ja ympäristövastuullisuuden lisäksi energiatehokas koti merkitsee asumisviihtyvyyttä: vedottomuutta, tasaista lämpötilaa ja hyvälaatuista sisäilmaa.

 Asunto Oy Helsingin Alvar

Pysäköintilaitos ja väestönsuoja

Lemminkäinen on tehnyt runsaasti töitä Töölönlahdella maan alla: entiselle merenpohjalle tehdyt rakennukset vaativat huolelliset pohjatyöt ja vesitiiviit kaivannot. Infrarakentamisen osaamista tarvittiin jo aiemmin, kun Lemminkäisen rakensi Töölönlahden maanalaisen pysäköintilaitoksen ja väestönsuojan.

2012 valmistunut P-Finlandia on selkeä, helppokäyttöinen pysäköintilaitos. Tiloissa on 650 autopaikkaa ja 3 800 väestönsuojapaikkaa sekä huoltotiloja. Alueen monien tunnelien ja tärkeiden laitosten, kuten Kansallismuseon, läheisyyden vuoksi hanke oli erittäin haastava. Arvokas ympäristö tuli huomioida sekä rakentamisen aikana että lopputuloksessa, ja tilojen viihtyisyyteen ja helppoon huoltoon panostettiin. Toteutimme hankkeen KVR-urakkana, ja sille asetetut tavoitteet alitettiin.

Aiemmin olemme rakentaneet alueelle Kansallisoopperan, Holiday Inn -hotellin sekä toteuttaneet VR:n urakoita ratapihalla ja asemalla ja saneeranneet Linnunlaulun Kirjailijatalon.

P-Finlandia

Turvallisuus ykkönen

Keskustarakentaminen vaatii ammattimaista projektinjohtoa ja erityistä huomiota alueen turvallisuuteen. Töölönlahden työmaan organisointi ja koko työskentely, kuten koneiden hallinta ja kuljetukset, vilkkaan kävelyväylän ja junaradan varressa vaativat huolellista suunnittelua ja aikataulutusta.

Työt järjestetään siten, että liikenteelle ja lähiympäristölle aiheutuu töistä mahdollisimman vähän haittaa. Rakennusprojektien aikana on tehty tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupungin virastojen, Liikenneviraston ja lähialueen toimijoiden ja asukkaiden kanssa.