Project management

Samassa veneessä

Elinkaari- ja allianssiurakoiden suosio on kasvussa. Koko hankkeen yhteinen rahakirstu on omiaan lisäämään luottamusta.

Kumppanuuteen perustuvat allianssi- ja elinkaarimallit ovat aikamoinen filosofiamuutos. Perinteisesti asiakas ja toteuttajat ovat istuneet eri puolilla pöytää, mutta nyt puhalletaan samaan hiileen. Allianssissa on päivänselvää, että jos kustannuksia onnistutaan alentamaan, kaikki voittavat.

– Kun meillä on yhteinen kassa, asiakas tietää saavansa puolet säästöstä, jos ratkaisu toimii, Lemminkäisen infrarakentamisessa johtajana toimiva Jaakko Kivi sanoo.

Perinteisillä urakkamalleissa innovoinnin tiellä on paljon esteitä. Sopimusasiakirjoja tutkitaan tarkkaan aina kun suunnitelmiin tehdään muutoksia.

– Allianssissa muutokset voidaan käsitellä teknisinä ja talousasioina, ei sopimusasioina, kertoo projektipäällikkö Mauri Mäkiaho Liikennevirastosta.

Parhaillaan käynnissä oleva Tampereen rantatunnelihanke toteutetaan allianssimallilla. Allianssityöskentelyn tehokkuus on yllättänyt Mäkiahon positiivisesti. 

– Vuoden kehitysvaiheen aikana asetettiin monia uusia tavoitteita ja tehtiin paljon vaihtoehtotarkasteluja. Silti alkuperäinen aikataulu toteutui, saavutimme kehitysvaiheelle asetetut tavoitteet ja pysyimme asetetussa budjetissa.

Elinkaari- ja allianssihankkeitamme