Päällystämisen ja asfaltin asiantuntija

Helsinki-Vantaan lentoaseman päällystystyöt

Puhdas allianssi sopii vain kohtuullisen suuriin hankkeisiin. Maan lentoasemia operoiva Finavia kokeilee Helsinki-Vantaan lentoaseman päällystysurakassa omaa kevennettyä versiotaan allianssimallista.

Finavian kumppanuusmallissa asiakas ja urakoitsija suunnittelevat työt yhdessä. Urakoitsijan palkkio on sidottu työn laatuun ja aikataulussa pysymiseen.

– Kolmivuotisella sopimuksella halusimme jatkuvuutta. Voimme kehittää työmenetelmiä ja kalustoa yhteistuumin, kertoo Finavian palvelujohtaja Jarkko Matikainen.

Lemminkäinen voitti kolmivuotisen urakan vuonna 2012. Pian alkavalla päällystyskaudella peruskorjataan rullausteitä ja rakennetaan uusi jäänpoistoalue.

– Vuonna 2014 päällystettä levitetään yli 100 000 tonnia, Matikainen kertoo.
Porttina Aasiaan toimivan Helsinki-Vantaan lentoaseman päällystysurakoissa on kaksi kriittistä asiaa: työn laatu ja aikataulun pitävyys. Urakoitsijan valinnassa osaamisen, toteutuskonseptin ja laaduntuottokyvyn painoarvo oli hintaa merkittävämpi.

Kunkin urakkavuoden tavoitekustannus neuvotellaan ennen päällystyskauden alkua, kun tulevat päällystystarpeet ovat tarkasti tiedossa. Kahden vuoden kokemuksella Matikainen uskaltaa kehua kumppanivalintaa.

– Erittäin hyvin on mennyt. Laadulliset ja aikataululliset tavoitteet on saavutettu.
Tähän tähtää myös urakan sopimusmalli. Se ei vain sanktioi, vaan myös palkitsee urakoitsijan hyvästä suoriutumisesta.

– Otimme siihen mausteita projektinjohtourakasta, ja kaupallinen malli tavoitekustannuksineen ja bonusjärjestelmineen on lainattu allianssimallista.

Elinkaari- ja allianssimallit edellyttävät myös tilaajalta hyvää ymmärrystä rakennushankkeiden läpiviennistä. Vaikka hankkeeseen osallistuminen työllistää tilaajaa, se myös parantaa lopputulosta. Kun Finavia ja Lemminkäinen suunnittelivat päällystystyöt yhdessä, tieto kulki mutkattomasti ja työt voitiin optimoida niin, että lentoliikenteen häiriöt jäävät mahdollisimman vähäisiksi.

– Tästä oli etua erityisesti kolmoskiitotien uusinnassa kesällä 2012, Matikainen kertoo.

Töiden ajaksi kiitotie oli pakko sulkea. Jokainen ylimääräinen päivä olisi merkinnyt menetyksiä niin Finavialle kuin Lemminkäiselle. Viimeistä piirtoa myöten suunnitellut työt kuitenkin sujuivat aikataulussa, ja lentoliikenteen viiveet jäivät lopulta oletettua vähäisemmiksi.

Lue lisää Helsinki-Vantaan lentokentän päällystyksestä.