Päällystyksen historiaa

Lemminkäisen perustaminen 1910

Asfaltti Osakeyhtiö Lemminkäinen perustettiin vuonna 1910 helsinkiläisten rakennusmestarien erikoisliikkeeksi ja aliurakoitsijaksi, toimialanaan rakennusten vedeneristystyöt sekä bitumiset piha- ja katutyöt.

Aluksi asfaltoitiin pihoja ja jalkakäytäviä kylmällä asfaltilla; katupäällysteenä käytettiin tuolloin kiveystä. Pian tuotevalikoimaan otettiin myös betonituotteet, kuten porrasaskelmat.

”Useitten rakennusalalla työskentelevien henkilöiden keskuudessa heräsi ajatus perustaa oma asfaltti- ja sementtiliike Helsinkiin osakeyhtiön muodossa.” Näin alkaa Asfaltti Oy Lemminkäisen ensimmäinen toimintakertomus vuodelta 1910. Rakennustoiminta kääntyi tuolloin Helsingissä voimakkaaseen nousuun. Rakennusmestarit omine rakennusliikkeineen olivat innolla rakentamassa vuosisadan alun pääkaupunkia ja tarvitsivat alihankkijaa asfalttitöihin ja sementtivaluihin: jokaisen rakentajan ei kannattanut niitä varten pitää omaa työvoimaa ja laitteita.

Vauhdilla liikkeelle

Ensimmäisenä toimintavuonna tehtiin miltei pelkästään asfalttitöitä, joilla tarkoitettiin tuolloin rakennusten perustan ja kivijalan eristystöitä. Keväällä 1911 päätettiin ottaa tehtäväksi myös betonituotteita.

Lue lisää betonituotetoiminnan historiasta

Lemminkäisen toiminta edistyi alkuvuosina rivakasti, ja uusia rakentajia liittyi osakkaiksi. Heistä yksi oli Oskari Vilamo, jonka jälkeläisistä muodostui sittemmin Lemminkäisen osake-enemmistön omistava Penttien perhe.

Sota ja sen jälkeinen nousu

Vuosi 1914 syttynyt maailmansota pysäytti rakennustoiminnan joksikin aikaa kokonaan, ja rakennustarvikkeiden hinnat kohosivat taivaisiin. Vuoden 1918 melskeiden mentyä ohi ja raaka-ainetilanteen helpottuessa ryhdyttiin puuhaamaan toiminnan laajentamista. Muun muassa uusia tuotantolaitoksia rakennettiin.  

Suomen itsenäistyttyä 1917 yhtiötä ryhdyttiin kehittämään voimaperäisesti. Kattohuopatuotanto aloitettiin 1920. 

Lue lisää kattohuopatuotannosta

Lemminkäisen nimen historia

Kun Lemminkäinen perustettiin, Suomessa elettiin Venäjän vallan viimeisiä vuosia ja kansallisuusaate oli voimakkaasti esillä. Suomalaisuutta korostavan yhtiön nimeksi valittiin kalevalainen nimi.

Vuonna 1969 Asfaltti Osakeyhtiö Lemminkäisen toimiala oli laajentunut jo niin, että nimenmuutos oli tarpeen. Nimi lyheni helpommin käytettävään muotoon, Lemminkäinen Oy:ksi.

Perheyhtiö ja pörssiyhtiö

Lemminkäisen perustivat omia rakennusliikkeitään johtaneet helsinkiläiset rakennusmestarit, jotka omistivat yhtiön ostamiensa osuuksien mukaisesti. Yhdeksi omistajaksi jo alkuvaiheessa nousi Oskari Vilamo. Hänen rakennusliikkeensä oli rakentanut Helsingissä lukuisia edelleen huomattavia rakennuksia, kuten keskustan Postitalon.

Vilamo toimi Lemminkäisen hallituksen puheenjohtajana vuodesta 1934 kuolinvuoteensa 1952 saakka, jolloin hänen lapsensa, Erkki, Heikki ja Eva, perivät osakkeet. Erkki jatkoi isänsä tehtävää hallituksen puheenjohtajana.

Oskari Vilamon tyttärestä Eva Vilamo-Pentistä tuli vuonna 1959 yhtiön suurin osakkeenomistaja ja hallituksen puheenjohtaja vuosiksi 1967–1977. Hänen aviomiehensä K. H. Pentti toimi samassa tehtävässä kahteen otteeseen, 1959–1967 ja 1977–1994, jonka jälkeen tehtävässä jatkoi vuoteen 2008 saakka pariskunnan poika, aiemmin Lemminkäisen toimitusjohtajana toiminut Heikki Pentti.

Vuonna 1989 aloitettiin Lemminkäisen osakkeen noteeraus Helsingin Pörssin otc-listalla ja 1995 pörssin päälistalla.

Vuonna 1989 osakkeiden yleisöannissa Lemminkäinen sai yli 5 000 uutta osakasta, kun osakkaiden määrä siihen saakka oli ollut enimmillään kolmisenkymmentä. Penttien perhe säilyi kuitenkin suurimpana omistajana. Suku omistaa edelleen enemmistön Lemminkäisestä ja on tiiviisti mukana yhtiön kehittämisessä sen hallituksessa. 

Teiden päällystys kehittyy

history_headoffice_1960.jpg
history_paving_stromberg.jpg
history_hotel_Torni.jpg
history_roofing_felt_production.jpg