Elemento betonituotteiden historiaa

Lemminkäinen betonituotteiden valmistajana 1911–2012

Portaat ja muut betonituotteet kuuluivat Lemminkäisen tuotevalikoimaan jo varhain. Kerrostalojen rakentamisessa saimme aikaan mullistavan käänteen aloittamalla teollisen porraselementtien sarjatuotannon.

Pian perustamisensa jälkeen 1910 Asfaltti Oy Lemminkäinen laajensi toimintaansa asfalttitöistä betonitöihin. Merisataman valimossa Helsingissä valmistettiin mosaiikkibetonisia porrasaskelmia, joista tuli pian yhtiön päätuotteita.

Lemminkäisen porrastuotanto tehostui, kun sementtivalimo siirtyi 1929 Merisatamasta Hakaniemeen. Askelmien valmistuksen lisäksi yhtiö asensi portaita rakennuksilla sekä urakoi porrastasoja ja lattioita, ensin Helsingissä ja pian koko Suomessa. Ennen sotia Hakaniemen valimolla valmistettiin myös ikkunapenkkejä, kaapelikouruja ja kaivonrenkaita. Sodan jälkeen tuotantoon tulivat mm. mosaiikkibetoniset pesualtaat sekä erilaiset laatat.

Porraselementtien teollinen valmistus alkoi 1950-luvulla

Porrastuotannon uusin vaihe Suomessa koettiin vuonna 1954, kun Lemminkäinen ryhtyi ensimmäisenä maassa valmistamaan kokonaisia porraselementtejä. Teollisen sarjatuotannon alku merkitsi radikaalia käännettä kerrostalojen rakentamisessa.

1960-luvun puolivälissä betonituotteiden tuotanto siirtyi Hakaniemestä Tuusulan Sammonmäen uuteen betonituotetehtaaseen. Myöhemmin betonituotteiden ja porraselementtien tuotanto eriytettiin omiin tuotantolaitoksiinsa.

1980-luvun suuria betonityöhakkeita olivat muun muassa Norjan pankin julkisivun ja sisustuksen kivityöt ja Tukholman keskusrautatieaseman mosaiikkityöt.

Betonituoteyksikkö kasvoi merkittävästi vuonna 1996, jolloin siihen yhdistettiin Partekin kahden tehtaan porrastuotanto.

Betonituotteiden vilkas 2000-luku

Yksikkö valmisti edelleen porraselementtejä, mosaiikkilaattoja ja betonilaattoja sekä luonnonkivipäällysteitä. Se myös urakoi erikoistöitä Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan. Toiminta oli laajimmillaan 2000-luvulla, jolloin se kasvoi sekä yritysostojen että talonrakentamisen yleisen vilkastumisen ansiosta.

Lemminkäisen järjestäessä liiketoimintansa uudelleen betoniliiketoiminta myytiin Rudukselle vuonna 2012.

Lemminkäisen historian etusivulle

history_staircase_production.tif