Rakentaminen on joukkuelaji

Maa- ja betonirakentamisen eteläisen yksikön rakennuspäällikkö Aleksi työskentelee Helsingissä, Suomessa. Hänen mielestään rakentaminen on yhteispeliä, jossa kaikki ovat samaa joukkuetta.

Nimi, tehtävä ja ikä 

Aleksi Laine
Rakennuspäällikkö maa- ja betonirakentaminen, eteläinen yksikkö, Suomi
Ikä: 35

Minkälainen koulutus sinulla on?

Olen valmistunut diplomi-insinööriksi rakentamistaloudesta ja sivuaineena lukenut rakennusmateriaalitekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa Espoossa, nykyisessä Aalto-yliopistossa. Rakennusala veti minua, sillä koen sen helposti määritettäväksi ja konkreettiseksi. On hienoa nähdä työnsä lopputulos. Myös isäni ja sisareni ovat rakennusalalla.

Miten olet päätynyt nykyisiin tehtäviisi?

Tulin Lemminkäiselle kesätöihin vuonna 2007, jolloin ensimmäinen työkohteeni oli Suomen pisimmän, 14 kilometriä pitkän Vuosaaren rautatietunnelin sisustusurakka. Syksyllä aloitin diplomityön tekemisen Lemminkäiselle ja valmistuin vuonna 2008.

Ensimmäiset seitsemän vuotta työskentelin eri työmailla projekti-insinöörinä ja -päällikkönä ja olin rakentamassa mm. pysäköintilaitos P-Finlandiaa, jossa olin mukana jo tarjousvaiheessa aina rakentamisen loppuun saakka, sekä Eduskuntatalon maanalaisia tiloja. 

Viimeiset pari vuotta olen työskennellyt erilaisissa urakoissa ja laskentakohteissa, ja vuoden 2016 alussa minut nimitettiin nykyiseen tehtävääni.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Työni on liikkuvaa. Toimipisteeni on Vantaalla, mutta käyn pääkonttorilla 1–2 kertaa viikossa, kierrän työmaita ja tapaan ihmisiä sekä osallistun tarjouslaskentaan.

Mistä pidät eniten työssäsi?

Työni on sopivan vaihtelevaa, ja olen saanut mielenkiintoisia mahdollisuuksia tehdä erilaisia hommia. Tykkään tehdä töitä ihmisten kanssa vaihtelevissa projekteissa ja päästä näkemään erilaisia hankkeita.

Mikä on työssäsi haasteellisinta?

Haasteena on kehittyä itse ja kehittää muita ja myös organisaatiota. Olla ajan hermolla! Arvioin säännöllisesti omaa toimintaani ja pyrin löytämään kehitettävää, ilon kautta.

Koen, että rakennusala on murroksessa ja kehittyy kovaa vauhtia. Uskon, että ala tarjoaa tulevaisuudessa uusia mahdollisuuksia niille, jotka ovat kiinnostuneita omasta rakennetusta ympäristöstään.

Minkälainen ihminen menestyy sinun tehtävässäsi?

Sellainen, jolla on jalat maassa ja joka suhtautuu rennon positiivisesti asioihin ja uskaltaa laittaa itseänsä ja persoonaansa peliin. Työ on ihmisten kanssa toimimista; pitää luottaa, innostaa ja antaa palautetta. Se on yhteispeliä, jossa kaikki ovat osa joukkuetta.