Poikkitieteellinen juristi

Marja-Leena Mikkola suuntautui oikeustieteeseen, mutta perehtyi myös rakennusalaan.
Marja-Leena Mikkola

Nimi, titteli ja tehtävä?

Marja-Leena Mikkola
lakimies
Suomen infraprojektit ja päällystys

Minkälainen koulutus sinulla on?

Valmistuin oikeustieteen maisteriksi Turun yliopistosta maaliskuussa 2014 ja rakennustekniikan DI:ksi Tampereen teknillisestä yliopistosta toukokuussa 2015.

Miten olet päätynyt nykyiseen tehtävääsi?

Aloin haaveilla jo lukioaikana oikeustieteellisestä tiedekunnasta, mutta luin "varmuuden varoiksi" pitkän matikan ja fysiikan kurssit, jotta voisin hakea muuallekin, jos mieli jossain kohtaa muuttuisi. Lukiosta päädyin kaikkien suunnitelmieni vastaisesti teekkariksi ja pari vuotta tämän jälkeen myös sinne oikikseen. Oikeustieteellisessä erikoistuin heti tilaisuuden tullen rakennusjuridiikkaan, joten jokin poikkitieteellinen idea uran suhteen minulla taisi olla jo tuolloin. Opiskelujen ohessa ehdin viettää vuoden Venäjällä ja kiertää järjestötoiminnan puitteissa ympäri Eurooppaa.

Ennen Lemminkäistä työskentelin monipuolisesti mm. asianajotoimistoissa Tampereella, Helsingissä ja Pietarissa. Painopistealueita olivat rikos-, liike- ja rakennusjuridiikka. Kesällä 2014 päädyin Lemminkäiselle ensin työmaainsinööriksi, jonka jälkeen kirjoitin vielä syksyn verran diplomityötäni Lemminkäinen Infra Oy:n reklamaatioprosessista. Keväällä 2015 DI:ksi valmistumisen kynnyksellä loikkasin takaisin juridiikan pariin lakimiehen tehtäviin.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Tavallista työpäivää ei taida ollakaan, sillä kaikki riippuu siitä, mikä on kulloinkin akuutein tehtävä työpöydälläni. Monipuolisimpia ovat ne päivät, kun toimistohommien ohessa pääsee työmaille osallistumaan esimerkiksi työmaakokouksiin tai sopimuskatselmuksiin.

Mistä pidät eniten työssäsi?

Parasta työssäni ovat monipuoliset ja haastavat työtehtävät: joka päivä voi oppia jotain uutta. Lisäksi työmailla kiertäminen tuo käytännönläheisyyttä ja vaihtelua toimistopainotteiseen työhön.

Mikä on työssäsi haasteellisinta?

Haastavinta työssäni on toimiminen juridiikan ja rakentamisen rajapinnassa. Nykyiset rakennushankkeet ovat teknisesti haastavia, mutta sen lisäksi täytyy huolehtia myös vastuista ja velvoitteista. Jotta hanke onnistuisi, pitää hallita sekä rakentamista että siihen liittyviä "paperitöitä" ja kyetä reagoimaan nopeasti vaihtuviin tilanteisiin.

Minkälainen ihminen menestyy sinun tehtävässäsi?

Juridisen osaamisen lisäksi pitää olla kiinnostusta rakennusalaa kohtaan ja tulla toimeen ihmisten kanssa. Sanavalmius, huolellisuus ja sopiva pikkutarkkuus eivät ole haitaksi.