Uratarina: Hyvä johtaja viihtyy ihmisten kanssa

Heikki Vuorenmaa on maaliskuun alusta hoitanut kahden toiminnon johtajan tehtäviä Salmisaaressa Helsingissä ja Tukholmassa. Hänen mielestään vuorovaikutus- ja neuvottelutaitojen kehittäminen on erittäin hyödyllistä kaikille johtotehtävistä kiinnostuneille.

 

Nimi, tehtävä ja ikä

Heikki Vuorenmaa
Hankintajohtaja, konsernin hankinnat ja päällystyksen johtaja, Ruotsi
Ikä: 35

Minkälainen koulutus sinulla on?

Olen opiskellut Vaasan kauppakorkeakoulussa, mistä valmistuin kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2006.

Miten olet päätynyt nykyisiin tehtäviisi?

Valmistumiseni jälkeen työskentelin Metsäliitossa kontrollerin tehtävissä, mistä siirryin Nokialle vuonna 2008 ja sieltä edelleen keväällä 2014 yrityskauppojen jälkeen Microsoftille. Nokia/Microsoftilla toimin hankintajohtajana globaalisti ja vastasin puhelinbisneksen hankinnoista. Työskentelin myös Taiwanissa samoissa tehtävissä vuonna 2014. Vuodet Nokian ja Microsoftin palveluksessa olivat rankkoja mutta erittäin opettavaisia, ja niistä on ollut paljon hyötyä nykyisessä työssäni. Lemminkäisen hankintajohtajana aloitin lokakuussa 2015.

Maaliskuusta 2017 alkaen olen toiminut myös Lemminkäisen päällystyksen johtajana Ruotsissa. Päällystys on Ruotsin liiketoiminnastamme merkittävä osa, ja operoimme siellä kuudella eri alueella. Ruotsin pääkonttorimme on Tukholmassa.

Sinulla on tällä hetkellä kaksi työtä. Miten jaat aikasi näiden välillä?

Tällä hetkellä noin kaksi kolmasosaa työajastani kuluu päällystyksen parissa Ruotsissa ja arviolta kolmasosa konsernin hankintatehtävien vetämisessä Suomessa. Minulla on onneksi hankinnassa erinomainen tiimi, joka pitkälti ohjaa itse toimintaansa.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Työpäiväni ovat todella vaihtelevia, joten "tyypillistä työpäivää" ei oikeastaan ole. Kaikille on kuitenkin yhteistä se, että suuri osa työstäni sisältää kohtaamisia ihmisten kanssa sekä kasvotusten että puhelimitse. Keskustelukumppanini ovat sekä lemminkäisiä että talon ulkopuolisia tavaroiden ja palveluiden toimittajia. Työssäni parasta ovatkin juuri kontaktit ja vuorovaikutus monenlaisten ihmisten kanssa.

Mikä on työssäsi haasteellisinta?

Haasteellisinta on tärkeäksi kokemieni ajatusten ja viestien välittäminen kaikille niin, että kaikki ymmärtävät ne samalla tavalla. Yleensä se onnistuu parhaiten kasvotusten.

Kahden työn takia työpäivät venyvät joskus, mutta pidän kiinni periaatteesta, että työpäivää ei jatketa illalla kotona. Sen sijaan olen tarvittaessa pitempään toimistossa tai teen satunnaisesti jonkin kiireisen jutun aamulla ennen perheen heräämistä. Olen onneksi aamuvirkku, kun taas perhe mielellään nukkuu pitempään.

Minkälainen ihminen menestyy sinun tehtävissäsi?

Näissä tehtävissä menestyy ihminen, jolla on hyvät vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot sekä ratkaisukeskeinen ajattelutapa: molempia osapuolia tyydyttävään tulokseen pääseminen on neuvotteluissa tärkeämpää kuin se, että saa omat mielipiteensä läpi.