Huumorintajuinen ongelmanratkaisija

Jani Ruti on aina tykännyt tehdä asioita käsillään. Rauhallisuus ja joustavuus ovat tarpeen asiakastyössä.

Nimi, titteli ja tehtävä ja ikäJani Ruti

Jani Ruti, takuukorjaaja Lappeenrannan alueella, 39 vuotta

Minkälainen koulutus sinulla on?

Olen valmistunut ammattikoulusta kirvesmieheksi ja suoritin myöhemmin muun muassa luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun toimiin liittyviä opintoja.

Miten olet päätynyt ammattiisi?

Tulin Lemminkäiselle suoraan valmistumisen jälkeen, noin 19 vuotta sitten. Työni ovat muotoutuneet matkan varrella ja vastuuni vähitellen kasvaneet. Käyn tekemässä taloissa esimerkiksi yksivuotiskorjauksia, joissa korjataan asukkaiden havaitsemia puutteita.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Tavallista päivää ei olekaan. Kohteet, ihmiset ja kiireen määrä vaihtelevat. Päivään sisältyy asiakastapaamisia ja erilaisten vikojen ja puutteiden korjaamisia. Joihinkin kohteisiin voi mennä jo seitsemältä, mutta jonnekin vasta paljon myöhemmin. Aikataulutus on oma hommansa.

Mistä pidät eniten työssäsi?

Parasta on, jos saan kaikki tyytyväisiksi. Joskus takuukorjattavassa asunnossa saattaa olla vastassa tyytymätön ja vaativa asukas, jonka saamme kuitenkin päivän päätteeksi hyvälle tuulelle. Pidän siitä, että vastuuta on paljon.

Mikä työssäsi on haasteellisinta?

Asukkaat eivät aina tiedä, mikä kuuluu heidän vastuulleen, mikä taloyhtiölle ja mikä takuukorjausten piiriin. Isännöitsijätkään eivät aina tunne asioita tarkasti. Tällaisissa tilanteissa minulla on paljon selittämistä.

Minkälainen ihminen menestyy sinun tehtävässäsi?

Tässä ammatissa pitää olla rauhallinen, sillä työni vaatii hetkittäin pitkää pinnaa ja ongelmanratkaisukykyä. Huumorintaju auttaa monessa tilanteessa.