Energinen johtaja kantaa vastuun

Lemminkäisen nuorin maajohtaja Andris työskentelee Riiassa, Latviassa.

Nimi, tehtävä ja ikäAndris Velmunsks

Andris Velmunsks
Maajohtaja, Latvia
Ikä: 29

Minkälainen koulutus sinulla on?

Olen tienrakennusinsinööri, kotoisin Etelä-Latvian Bauskasta. Ensimmäisen yliopistovuoteni jälkeen aloitin työt tietyömailla, enkä ole lopettanut! Olen nähnyt bisneksen monesta näkökulmasta. Valmistuin Riian teknillisestä yliopistosta. Olen opiskellut liikkeenjohtoa, ja seuraavaksi aion suorittaa MBA-opinnot.

Miten olet päätynyt nykyisiin tehtäviisi?

Ensimmäiseksi tapasin Lemminkäisen hankintaväkeä, entisessä työpaikassani. Lemminkäisen edustajat olivat erittäin ammattitaitoisia, ja pidin heidän näkemyksestään ja tavastaan työskennellä. Sen jälkeen mietin, että tämä voisi olla yritys, jossa haluaisin työskennellä, sillä se erottui paikallisista hyvällä tavalla.

Pian kuulin Lemminkäisen hakevan arvioijaa. Koska minulla oli siitä kokemusta, lähetin heti CV:ni ja minut valittiin. Aloitin heinäkuussa 2010.

Nykytehtävääni olen edennyt monen erilaisen työn kautta. Osallistuin tarjousprosessiin, vastasin tuotannosta ja teiden rakentamisesta. Tämän ansiosta sain laajan käsityksen yrityksen pääprosesseista, joten minulle tarjottiin työtä Latvian maajohtajana. Olen siitä ylpeä ja toivon saavani jatkaa pitkään.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Lemminkäisen vetäjänä Latviassa ensimmäinen tehtäväni oli selkeyttää talous- ja kustannusrakenne ymmärrettäväksi. Nyt keskityn tulostavoitteisiin, tehokkuuden kasvattamiseen ja raskaan kaluston kustannusten analysointiin.

Pidän työssäni siitä, ettei kahta samanlaista päivää yleensä ole. Tarjouskilpailuihin osallistumiseen, talousasioiden valvontaan ja henkilöstötyöhön on mennyt paljon aikaa. Päivät koostuvat palavereista ja keskusteluista, puhelin ja posti vievät aikansa, samoin kuin odottamattomat tehtävät ja ongelmat, jotka on ratkaistava heti. Pyrin käymään myös työmailla, jotta saan toiminnasta tarkemman kuvan, mutta valitettavasti toimistotyö vie suurimman osan ajastani. Työmaakäyntejä haluaisin tehdä enemmän. Päivän paras aika on matka töihin aamulla, jolloin voin tunnin ajan rauhassa miettiä työasioita ja suunnitella tekemisiäni.

Mistä pidät eniten työssäsi?

Kukaan ei katso selän takana. Tarvitsemme pääkonttorin hyväksynnän moneen asiaan, mutta niin kauan kuin kannan vastuun tuloksista, voin suunnitella oman työni itse.

Mikä on työssäsi haasteellisinta?

Markkinatilanne, joka muuttuu vuodesta toiseen, joten on jatkuvasti oltava innovatiivinen ja joustava. Se, mikä toimi viime vuonna, ei toimi tänä vuonna. Kilpailu on kovaa, ja uusia yrittäjiä pyrkii alalle koko ajan.

Minkälainen ihminen menestyy sinun tehtävässäsi?

Hänen on osattava johtaa pomottamatta. Hänellä on oltava energiaa kaikkien puolesta. Hänen on oltava esimerkki ja motivoitava toisia. Hänen tulee olla luotettava osa tiimiä. Hänen on ymmärrettävä, ettei hän voi yksin onnistua.

Energiaa saan harrastamisesta, johon pystyy uppoutumaan täysin: töitä ei voi miettiä samalla kun ajaa offroad-moottoripyörällä!