Oma tontti, vuokratontti vai valinnainen vuokratontti?

Osa asunnoistamme rakennetaan omalle tontille, osa vuokratontille. Mitä vaihtoehtoja se sinulle antaa?

Omalle tontille rakennettavissa taloyhtiöissä tontin hinta on mukana asunnon hinnassa. Vuokratontille rakennetussa taloyhtiössä tontin vuokra maksetaan osana hoitovastiketta. Vuokratonteissa on pitkät, esimerkiksi 50 vuoden vuokrasopimukset. Valinnainen vuokratontti antaa sinulle mahdollisuuden päättää itse, milloin maksat tontin huoneistokohtaisen osuuden.

Mitä valinnainen vuokratontti tarkoittaa?

Pääkaupunkiseudulla osassa taloyhtiöistä on valinnainen vuokratontti. Se tarkoittaa, että voit kuukausittaisen tonttivastikkeen sijaan maksaa oman huoneistosi osuuden taloyhtiön vuokraamasta tontista myös kerralla. Sen jälkeen asuntosi osuus tontista siirtyy taloyhtiön omistukseen.

Ostaessasi asunnon taloyhtiöstä, joka on rakennettu valinnaiselle vuokratontille, voit oman rahatilanteesi mukaan päättää, maksatko asuntosi osuuden tontista kuukausittain vuokravastikkeena vai sijoitatko pääomaasi tonttiin heti tai myöhemmin. Tontin osuutta ei voi maksaa osissa, vaan se maksetaan aina kokonaisuudessaan. Jos päätät maksaa tontin osuuden vuokrana, on asunnon hankintahinta edullisempi ja pääset pienemmällä alkupääomalla kiinni omaan kotiin.

Milloin tontin osuuden voi lunastaa?

Tontin osuuden voi maksaa taloyhtiön valmistumisen yhteydessä, ja sen jälkeen mahdollisuus lunastamiseen on kerran vuodessa.

Kuukausittaisen tonttivastikkeen maksaminen ei pienennä tontin asuntokohtaista lunastusosuutta. Jos siis aluksi maksat tonttivastiketta ja päätät myöhemmin lunastaa asuntokohtaisen tontinosuutesi, lunastushinta ei ole pienentynyt maksamiesi vuokrien verran.

Mikäli myyt asuntosi myöhemmin, etkä ole lunastanut tontin osuutta, voi uusi omistaja lunastaa tontin halutessaan.

Mitä kuluja tontin lunastamiseen liittyy?

Tontin lunastushinta nousee elinkustannusindeksin mukaan vuosittain, mutta tonttien tai asuntojen yleinen hintojen nousu ei vaikuta hintaan. Ajantasaisen hintatiedon saat taloyhtiön valmistumisen jälkeen isännöitsijältä.

Tontin lunastushintaan lisätään indeksikorotus ja kiinteistökaupan varainsiirtovero sekä muut lunastukseen liittyvät kustannukset (mm. kaupanvahvistajan palkkio, lainhuuto). Ne muodostavat tontin kokonaislunastushinnan, josta on maksettava vielä varainsiirtovero.

Taloyhtiöiden ja asuntojen esittelysivuilla näet kunkin asunnon hintatiedoissa tontin lunastusosuuden hinnan ja tonttivastiketiedot, mikäli vuokratontin osuuden voi kyseisessä taloyhtiössä lunastaa itselleen. Huomioithan, ettei asunnon velaton hinta sisällä tontin lunastusosuutta, vaan se ilmoitetaan erikseen.

Kysy tarkempia tietoja asuntomyynnistämme ja tutustu Verohallinnon ohjeisiin.