Esteetön asuminen on hyvää asumista

Esteetön ympäristö tarkoittaa muuntojoustavaksi suunniteltuja tilaratkaisuja, toimivia asuinympäristöjä ja turvallisia koteja. On mukavaa ja turvallista, kun oma koti joustaa elämäntilanteiden muutoksissa mukana.

Esteettömässä kodissa on:

  • Helppo liikkua
  • Väljyyttä ja selkeyttä
  • Joustavat ja toimivat tilaratkaisut
  • Reilun kokoinen hissi ja matalat kynnykset
  • Tilava eteinen, avara keittiö ja väljäksi suunniteltu kylpyhuone

Ympäristö

Esteetön asuminen alkaa kodin sijainnista. Julkiset liikenneyhteydet, kevyen liikenteen väylät ja lähipalvelut tuovat asumiseen mukavuutta. Myös rakennusten järkevä sijoittelu tontille ja kulkuväylien suunnittelu pihan korkeuserot huomioiden mahdollistavat pihan esteettömyyden. Esteettömällä pihalla on helppoa ja turvallista liikkua, myös talvella. Kovapintainen, portaaton ja luistamaton kulkuväylä on helppo pitää puhtaana ja siinä on helppo kulkea yhtä hyvin lastenvaunujen, pyörätuolin kuin rollaattorin kanssa.

Asunto

Esteettömään kotiin on helppo tulla ja sisäänpääsy on vaivatonta. Esteettömissä kerrostaloissa on aina tilava hissi ja ovensuiden kynnykset ovat matalia. Kodin eteisessä on tilaa liikkua ja oviaukot ovat väljiä. Myös ovien aukeamissuunnat on mietitty helpottamaan kulkua.

Huoneiden sijoittelu yhteen kerrokseen ja tilojen suunnittelu väljiksi ja toimiviksi parantavat osaltaan asumismukavuutta. Tilavat kylpyhuoneet ja avarat keittiöt sujuvoittavat arkiaskareita ja mahdollistavat elämän myös apuvälineiden kanssa.

Materiaalit

Asunnon materiaalivalinnat ja valaistuksen suunnittelu vaikuttavat merkittävästi asumismukavuuteen. Esimerkiksi hyvä, häikäisemätön ja himmennettävissä oleva valaistus vaikuttaa merkittävästi asunnon tunnelmaan ja helpottaa heikkonäköisen arkea. Myös tekstiilien käytöllä voidaan luoda tunnelmaa, mutta samalla myös vaimentaa kuulemista hankaloittavia hälyääniä ja liiallista kaikua.

Helppo liikkua -kohteet

Helppo liikkua -kohteissamme olemme kiinnittäneet erityistä huomiota liikkumisen sujuvuuteen kaikenlaisissa tilanteissa ja elämänvaiheissa. Helppo liikkua -tunnuksen saamiksesi asuntojen on oltava toimivia ja esteettömäksi suunniteltuja sekä sisätiloiltaan että piha-alueeltaan.

Esteettömyysvaatimukset koskevat sisätilojen osalta muun muassa sisäänkäyntiä, porrastiloja, hissejä, valaistusta sekä ovien leveyttä. Piha-alueilla tulee olla selkeät opasteet, riittävän leveät ja tasaiset kulkuväylät, esteettömät pysäköintipaikat lähellä sekä saattoliikenteen pysähtymismahdollisuus.

Helppo liikkua on Invalidiliiton valtakunnallinen kampanja, jossa pyritään sujuvoittamaan ja helpottamaan liikkumista niin työssä kuin vapaa-aikanakin. Samalla aktivoidaan ihmisiä kertomaan, mitkä ovat helppoja tai hankalia paikkoja liikkua. Aiheeseen voi tutustua osoitteessa www.helppoliikkua.fi.