Perinteiset yhteiset tilat taloyhtiöissä yhä suosittuja

Vuoden alussa alkaneen Kotikyselyn toisessa osiossa kysyttiin mielipiteitä yhteisistä tiloista ja piha-alueista. Tulisiko taloyhtiössä olla sauna? Entäpä kuntosali, askarteluhuone, tai vaikka nettikaupan noutopiste? Kyselyyn saimme jälleen yli 400 arvokasta vastausta ja paljon hyviä kommentteja.

Kuivaushuone on ykkönen

Kaikkein tärkeimpinä yhteisissä tiloissa pidetään perinteistä kuivaushuonetta, pesulaa, sekä kolmossijan jakaneita kuntosalia ja yhteissaunaa. Kuivaushuoneen valitsikin 70 % vastaajista. Myös säilytystilat polkupyörille ja autonrenkaille saivat kannatusta, ja näiden toimivuutta riittävän tilan ja esteettömän kulun puolesta korosti moni vastaaja. Uutuutena nousi esille nettikaupan noutopiste, jonka jopa puolet kokisi tarpeelliseksi.

 

Hyvällä pihalla viihdytään porukalla

Toiminnallisen pihan haluaisivat erityisesti lapsiperheet sekä lapsenlapsia hoitavat seniorit. Monen toiminnallisen pihan kannattaja arvostaa yhteisöllisyyttä, ja pihan tärkein tehtävä onkin tarjota yhteistä tekemistä sekä puitteet yhteiseen oleskeluun. Viihtyisän pihan tärkein ominaisuus on kuitenkin ensisijaisesti siisteys - tätä mieltä on 80 % vastaajista. Turvallisuus ja kasvillisuus tulevat vasta seuraavina. 

Keidas keskellä kerrostaloja

Lähes puolet kyselyyn vastanneista haluaisi jonkinlaisen viljelymahdollisuuden kerrostalon pihalle. Oman palstan haluaisi 17 % vastaajista, kun noin kolmasosalle riittäisi yhteinen viljelypiha. Viljelymahdollisuus ylipäätään kiinnostaa kuitenkin kaikenikäisiä vastaajia. Tämä on yhteneväistä myös sen kanssa, että pihasta toivotaan usein puutarhamaista ja monimuotoista. Toisaalta erityisesti pääkaupunkiseudulla epätavallinen tai minimalistinen piha kiinnostaa hiukan enemmän kuin muualla Suomessa. Parhaimmillaan pihan tulisikin olla pieni keidas talojen keskellä, kukkineen, marjapensaineen ja puineen. Pihasuunnittelun merkitys on siis viihtyvyyden kannalta suuri!

Teksti: Katariina Lehtinen