Asuntojen pohjaratkaisut luupin alla

Haluamme tehdä asuntoja, joissa suomalaiset viihtyvät ja jotka vastaavat asumisen moninaisiin tarpeisiin. Siksi vuoden 2017 alusta käynnistettiin kotikysely, jossa kysytään teemoittain erilaisia asumiseen liittyviä toiveita. Kyselyn ensimmäisessä osiossa pureuduttiin pohjaratkaisuihin. Kyselyyn vastasi yli 400 ihmistä.

Yksiöistä, kaksioista, kolmioista ja isommista asunnoista näytettiin kyselyssä kustakin neljä esimerkkipohjaa, joita vastaajat pääsivät kommentoimaan ja laittamaan paremmuusjärjestykseen.

Suosituin kaksio on helppo kalustaa

Tätä 56,5-neliöistä kaksiota pidettiin tilavana, avoimena ja käytännöllisenä. Tässä, kuten monessa muussakin kohdassa, nousi esiin se, että vastaajista melko suuri osa pitää omaa saunaa tarpeettomana. Eteinen jakoi mielipiteitä: toiset pitivät sitä toimivana, toisten mielestä siinä on hukkaneliöitä ja liian vähän kaappeja. Kiitosta sai se, että asunnosta on ikkunoita kahteen suuntaan.

Tästä kaksiosta sanottua:

  • ”Vaatehuone on aina iso plussa! Eteinen vie paljon neliöitä. Olohuone on helppo kalustaa. Parvekkeen sijainti on vähän hassu.”
  • ”Täydellinen, vielä kun saisi ikkunan saunaan.”
  • ”Mielenkiintoinen pohjaratkaisu. Voi vaikuttaa hieman sokkeloiselta, mutta mielestäni kulmat ja seinät luovat järjestystä ja tilanjakoa”.

Pidetyimmässä kolmiossa on paljon säilytystilaa

Kolmioista suosituin oli alla oleva 78-neliöinen asunto, jonka eteisestä huoneisto avautuu eri suuntiin. Monille erillinen wc oli iso plussa, tosin toisten mielestä kaksi vessaa tämän kokoisessa asunnossa on turhaa. Osa antoi kritiikkiä siitä, että keittiö on olohuoneessa. Erillään sijaitsevia makuuhuoneita pidettiin hyvänä ratkaisuna.

Tästä kolmiosta sanottua:

  • “Keittiö on mielestäni liian avoin olohuoneeseen. Jos välissä olisi saareke, olisi parempi. Ihanasti säilytystilaa!”
  • ”Makuuhuoneissa hyvin säilytystilaa! Erillinen wc ja iso terassi plussaa.”
  • ”Tuossa mahtuu syömään ison pöydän ääressä ystävien kesken.”

Kaiken kaikkiaan kyselyn vastauksista kävi ilmi muun muassa se, että kompakteja pohjia arvostetaan ja hukkatilat havaitaan herkästi. Kalustettavuus on pohjissa olennaista, vaikka persoonallisillakin pohjaratkaisuilla on faninsa. Keittiötilan tärkeys korostuu, ja useimmat haluaisivat sen jollain tapaa erotetuksi muusta asuintilasta. 

Teksti: Sini Lindell