Stailaus herättää tyhjän asunnon henkiin

Kun asiakas saapuu asuntonäytölle uudiskohteeseen, joskus häntä odottaa tyhjän huoneiston sijaan kalustettu ja sisustettu asunto. Miksi uusia asuntoja stailataan, ja miten se käytännössä tehdään? Niina Ahonen Stailia Designista on tehnyt stailauksia Lemminkäisen pääkaupunkiseudun kohteisiin ja kertoo työstään.

Miksi myytäviä asuntoja stailataan?

Asuntoja stailataan ennen kaikkea tilojen mittasuhteiden hahmottamisen vuoksi. Tyhjästä tilasta on vaikea arvioida, miten huonekalut mahtuvat. Usein tyhjä huone tuntuu pienemmältä kuin se todellisuudessa on. Kun huoneeseen tuodaan kalustus saa tila oikeat suhteet, ja usein jopa stailaajana itsekin yllättyy, miten huoneen koko muuttuu kalustuksen myötä.

Stailauksen tarkoituksena on myös näyttää huoneen eri käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi iso, avara olohuoneen ja ruokailutilan yhdistelmä on helpompi hahmottaa, kun kalustus on paikallaan. Stailatusta asunnosta on lisäksi asiakkaan helppo poimia sisustusideoita omaan tulevaan kotiin.

Millä tavalla suunnittelu käynnistyy?

Stailaus alkaa aina kohteeseen perehtymällä. Stailaustiimi käy katsomassa asunnon tai tutustuu siihen pohjapiirustuksen avulla. Asuntopohjan lisäksi otetaan huomioon kokonaisuus: asunnon koko, sijainti ja kohderyhmä vaikuttavat kaikki siihen, millaista stailausta lähdetään tekemään.

Onko teillä suunnitellessa mielessä tietty asunnonostaja?

Stailauksen tärkeimpiä asioita on nimenomaan potentiaalisen ostajakunnan eli kohderyhmän määrittely. Ennen stailauksen suunnittelua keräämme tietoa siitä, kalustetaanko kohde lapsiperhettä vai pariskuntaa varten.

Myös asunnon sijainti ja tyyli vaikuttavat stailauksen luonteeseen. Esimerkiksi merellinen sijainti voi näkyä kalustuksessa, tai golfkentän läheisyydessä olevasta stailauksesta voi eteisen nurkasta löytyä golfbägi mailoineen.

Miten työ käytännössä etenee?

Kun kohderyhmä ja stailauksen tyyli on määritelty, aletaan hankkia huonekaluja, valaisimia, tekstiilejä ja muuta sisustuksen pientavaraa. Katsomme, millaista kalustusta voimme hyödyntää omasta varastostamme, ja jos sieltä ei sopivaa löydy, hankimme tuotteita eri liikkeistä.

Kun kalustus on lastattu pakettiautoon, alkaa tuotteiden roudaus. Useamman henkilön voimin sohvat, ruokapöydät ja nojatuolit kannetaan paikan päälle. Usein työskentelemme vielä rakenteilla olevissa uudiskohteissa, jolloin rakennustyömaa tuo omat haasteensa. Onneksi työmailla on hyvä ilmapiiri ja mahdumme isojen kalusteiden kanssa keskeneräiseenkin rappukäytävään. Kun kalusteet ovat paikoillaan, viimeistelemme asunnon pienemmällä sisustustavaralla kuten kattauksella, tekstiileillä ja valaisimilla.

Miten kalusteet ja sisustustavarat hankitaan?

Stailaustuotteita hankimme monista eri liikkeistä, yhteistyökumppaneilta, maahantuojilta ja kalustetehtailta. Kymmenen vuoden aikana meille on kehittynyt laaja verkosto, joten saamme hankittua tuotteita nopeallakin aikataululla. Stailaustyössä aikaa vievintä on juuri sisustustuotteiden ja erityisesti pienen viimeistelytavaran hankinta. Haemme tuotteita jatkuvasti eri liikkeistä ympäri pääkaupunkiseutua, ja siihen kuluu runsaasti työtunteja ja ajokilometrejä. Haluamme kuitenkin, että stailaustuotteet ovat aina ajanmukaisia, asunnot toisistaan eroavia, ja tyyli vaihtuu esimerkiksi vuodenaikojen mukaan.

Teettekö sisustussuunnitelmia yksityishenkilöille?

Stailia Design tekee pääsääntöisesti myyntistailauksia rakennusfirmoille ja yksityisille asuntomyyjille. Ajan salliessa teemme myös sisustussuunnittelua ja myyntistailauksen ideakäyntejä, jossa konsultoimme asiakkaita siinä, millaisia toimenpiteitä asunnolle voisi tehdä ennen asunnon myyntiä.

Teksti: Sini Lindell