EY-talo on kutsuva ja arkkitehtuuriltaan ajattoman tyylikäs

Töölönlahden paraatipaikalle valmistui keväällä 2014 EY:n uusi toimitalo. Uudenlainen, kiinnostava työympäristö tukee uusia työskentelytapoja ja koko yrityksen brändiä.

EY on johtava maailmanlaajuinen tilintarkastuksen, verokonsultoinnin, yritysjärjestelyiden, liikkeenjohdon konsultoinnin ja liikejuridiikan asiantuntija. Uusiin toimitiloihin Töölönlahdelle muutti keväällä 2014 noin 450 henkilöä Helsingin toimistosta.

"Vuonna 2003 valmistuneet vanhat tilamme olivat käyneet henkilöstömäärän kasvun myötä pieniksi. Meidän oli päätettävä, remontoimmeko entiset vai siirrymmekö kokonaan uusiin tiloihin. Töölönlahden kohde kiinnosti meitä heti – tässä yhdistyy ydinkeskusta hyvine kulkuyhteyksineen puistomaiseen ympäristöön", kertoo EY:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Kaksi ja puoli vuotta kestänyt mittava projekti on valmis, ja lopputulos on jopa parempi kuin osattiin odottaa. "Talo on todella onnistunut. Se näyttää tämän sukupolven Alvar Aallolta, mutta ei ole yhtään pröystäilevä, vaan asiallinen ja tyylikäs, ja sopii erittäin hyvin brändiimme," arvioi Hirvola.

Huolellinen valmistautuminen, vahva visio

EY:lle muutto uuteen taloon on ollut päätepiste useamman vuoden projektille, jossa yritys on ajanut sisään uutta EY:n globaalia "Workplace of the Future" -työskentelymallia. "Pitkä valmisteluvaihe oli ehdottoman tärkeä. Harjoittelimme uusia toimintatapoja jo vanhoissa tiloissa kokeilemalla monitilatoimistossa työskentelyä, joten henkilöstö pääsi tutustumaan tulevaan etukäteen. Tämä auttoi meitä muun muassa tilojen realistisen mitoituksen suunnittelussa", hallinto- ja työpaikkapalveluiden johtaja Sari Matikainen sanoo.

Nimettyjä työpisteitä ei ole käytännössä lainkaan, vaan toimistotilat on jaettu työn luonteen mukaan hiljaisempiin ja aktiivisempiin vyöhykkeisiin. "Henkilöstön edustajat olivat alusta asti mukana suunnittelussa. He ovat päässeet miettimään esimerkiksi sitä, mitä työvälineitä kullakin vyöhykkeellä tulee olla, minkä kokoisia vyöhykkeitä tarvitaan ja millaiset pelisäännöt niissä toimimista ohjaavat. Hyvän valmistautumisen ansiosta muuttoa odotettiin loppuvaiheessa jo kovasti. Työt pyörähtivät yllättävän jouhevasti käyntiin heti muuttoviikonlopun jälkeen", Matikainen kertoo.

EY oli tiiviisti mukana projektissa jo suunnitteluvaiheen alusta lähtien. "Vahvasta näkemyksestämme oli paljon apua rakennusaikaisten päätösten teossa. Oma projektipäällikkömme toimi tulkkina rakentamisen, rakennustekniikan realiteettien ja vahvan visiomme välillä. Suosittelen käyttäjälähtöisen projektipäällikön käyttämistä muillekin toimitilojen rakentamista suunnitteleville", vinkkaa Hirvola.

Tilat tehostavat työskentelyä

Tilasuunnittelun avainsanoja olivat muuntojoustavuus ja teknologian tehokas hyödyntäminen. Käytännössä tämä tarkoittaa monitoimitiloja, jotka muuttuvat käyttäjätarpeiden mukaan, perinteisten kiinteiden työ- ja neuvotteluhuoneiden sijaan. Tilat on rakennettu siten, että seiniä voi helposti siirtää. Kerrokset voidaan jakaa neljään eri osaan, ja vyöhykkeiden pelisääntöjä muuttamalla tilojen toimintoja voidaan järjestellä helposti uudestaan.

"Mallin ehdoton etu ovat kohtaamiset kollegoiden kanssa. Tieto ja kokemus vaihtuvat, ja kaverilta oppii aina uutta. Clean desk -politiikka on otettu hyvin vastaan, kaikki huolehtivat omalta osaltaan tilojen siisteydestä ja viihtyvyydestä. Samalla olemme siirtyneet entistä enemmän sähköiseen työskentelyyn, joka on osaltaan tehostanut työskentelyämme", arvioi Hirvola.

Viidessä kerroksessa on modernia toimistotilaa noin 11 000 neliötä, joista valtaosa on EY:n käytössä. Lisäksi talossa on vielä puolitoista kerrosta vapaana muita vuokralaisia varten. Rakennuksen avoin pääaula, kahvila ja ravintola toimivat rakennuksen sydämenä ja kohtaamispaikkoina. Kellarikerroksessa ovat myös työmatkapyöräilyyn innostavat puku- ja peseytymistilat pyöräparkkeineen. Kokonaisuuteen sijoittuu toimistotalon lisäksi kaksi asuintaloa.

Talon suunnittelusta järjestettiin kansainvälinen arkkitehtisuunnittelukilpailu, jonka voiton vei Verstas Arkkitehdit. Palkintolautakunta arvosti heidän ehdotuksessaan erityisesti pohjaratkaisun erinomaista toiminnallisuutta ja monipuolista muuntojoustavuutta.

Haastava hanke valmistui aikataulussa ja hyvässä yhteistyössä

KVR-urakoitsijana toiminut Lemminkäinen ohjasi ja hoiti koko rakennushankkeen aina ympäristökonsultointia myöten. Hanke oli haastava, mutta samalla ainutlaatuisen mielenkiintoinen. Aiempien Töölönlahden rakennushankkeiden kautta mutkaton yhteistyö eri osapuolten kanssa oli jo tuttua, mikä helpotti kokonaisuuden eteenpäin viemistä.

Rakennus valmistui vain 2,5 vuotta arkkitehtikilpailun voittajan julistamisesta. Hyvä työryhmä, toimiva yhteistyö hankkeeseen osallistuneiden kesken, paljon työtä ja asiantuntemusta sekä huolellinen tietomallinnus pitivät hankkeen aikataulussa korkeista laatuvaatimuksista tinkimättä.
"Oli hienoa saada tehdä korkealaatuista pääkonttoritason projektia. Ydinkeskustassa rakentaminen, näin lähellä rautatietä toi omat mutkansa matkaan, mutta selviydyimme niistä hyvin", arvioi Lemminkäisen projektipäällikkö Tapio Vihinen.

Junaradan läheisyys (lähimmillään neljän metrin päässä seinälinjasta) vaati erityisen huolellista suunnittelua muun muassa elementtien noston osalta. Myös vilkas kaupunkiliikenne asetti omat haasteensa materiaaleja kuljetettaessa keskustan ruuhkien läpi. Siksi töitä paiskittiin usein öisin.

Arkkitehtikilpailun voittanut ehdotus on rakenteellisesti monimuotoinen; siinä on todella isot ikkunat eikä juurikaan toistuvuutta. Niinpä suunnittelulta vaadittiin paljon, ja erikoisratkaisuja tarvittiin esimerkiksi palkistorakenteeseen pitkien jännevälien vuoksi.

"Perusteellisesti tehty oman osuuden suunnittelu sekä tiivis ja hyvä tiimityö tilaajan, käyttäjän ja suunnittelijoiden kanssa olivat edellytyksiä projektin aikataulunmukaiselle luovutukselle. Projektissa oli harvinaisen hyvä yhteishenki, jota voidaan pitää yhtenä hankkeen onnistumiseen keskeisesti vaikuttaneena tekijänä", kertoo Vihinen.

EY-talo on kolmas Lemminkäisen rakentama Eläkevakuutusyhtiö Eteran rakennuttamista toimistotaloista Töölönlahdelle. Aiemmin valmistuivat Alma Median ja Ahlströmin käytössä oleva talo sekä värikäs KPMG:n talo.

Ympäristönäkökohdat olivat vahvasti mukana koko Töölönlahden suunnittelun ja rakentamisen kaikissa vaiheissa. Kaikki Lemminkäisen rakentamat toimistotalot Töölönlahdella ovat saaneet LEED-ympäristösertifikaatin kultatason. LEED-sertifikaatti on rakennusten kansainvälinen ympäristöluokitus, joka mittaa kestävää rakentamista ja vähentää kiinteistöjen ylläpidosta syntyviä kustannuksia sekä ympäristökuormitusta. LEED-sertifikaatin saaminen edellyttää muun muassa vähäpäästöisiä materiaaleja, lämmityksen ja jäähdyttämisen energiankulutuksen minimointia, vettä säästäviä kalusteita ja valaistuksen automaattiohjausta.