Moneen muuntuva KPMG:n toimitila

Monimuotoinen ja muuntojoustava toimitila yhdistää ison yrityksen eri toiminnot ja antaa tilaa entistä tehokkaammalle työskentelylle.

KPMG on tilintarkastus-, vero- ja neuvontapalveluita tarjoava asiantuntijaorganisaatio. Henkilöstöä sillä on pääkaupunkiseudulla lähes 600. Kun yhtiölle tarjoutui harvinainen tilaisuus rakentaa oma toimitalo Helsingin keskustan arvotontille, se tuli tarpeeseen.  

Yhtiön talous- ja hallintojohtaja Juha Purovesi kertoo, että entiset tilat kävivät epäkäytännöllisiksi, kun väkimäärä kasvoi.   

”Tilat sijaitsivat työskentelyn kannalta hankalasti hajallaan ja olivat ahtaita. Nyt koko pääkaupunkiseudun henkilöstömme toimii saman katon alla ajanmukaisissa tiloissa.” 

Myös työtavan muutos

Avoin ja valoisa rakennus tarjoaa erilaisia tiloja, joista työntekijät voivat valita kulloinkin sopivimman. Kiinteitä työpisteitä ei juuri ole, vaan työpöydät sijaitsevat avotilassa. Sohvaryhmiä, äänieristettyjä puhelinkoppeja ja pieniä palaverihuoneita löytyy joka kerroksesta. Neuvottelukeskus ja johtoryhmän kokoustilat ovat omia tilojaan.

viihtyisät tilat työskentelyyn

Tilat myötäilevät yhtiön entistä asiakaslähtöisempää ja reaaliaikaisempaa toimintatapaa. Henkilöstö otti tilat heti omakseen. Monitilakonsepti yhtenäistää organisaatiota myös sisäisesti, kun kollegat ovat helposti lähestyttävissä. Ajanmukaiset työtilat houkuttavat uusia osaajia. 

Kun tila ei rajoita ajatustenvaihtoa, toiminta on fiksumpaa. Monialainen palveluyhtiö voi tarjota laaja-alaista osaamistaan entistä tehokkaammin.

Tilat tukevat yhteistyötä ja asiakaslähtöisyyttä

Uniikki talo uniikille tontille 

Talo sijaitsee Helsingin rautatieaseman vieressä, aivan radan varressa. Toiselta puolelta avautuu Töölönlahden kulttuurimaisema. Keskeinen sijainti on tärkeä yrityksen imagolle, ja brändiä tukee myös talon uniikki arkkitehtuuri.

”Helppo saavutettavuus oli meille tärkeä niin asiakkaiden kuin työntekijöidemme kannalta”, Purovesi sanoo. 

Lähes 150 metriä pitkässä rakennuksessa on kuusi kerrosta, joiden tilankäytössä ei ole tuhlailtu, mutta vaikutelmassa on silti avaruutta muun muassa lasiseinien ja kerroksia yhdistävän avoimen kierreportaikon ansiosta. Pitkä ja kapea tontti hyödynnettiin huolellisesti. Kun julkisivusta tehtiin aaltoileva kaari, saatiin myös lisää haluttuja ikkunapaikkoja ja ulkopuolisesta kadusta elävämpi erilaisine pihatiloineen. 

Suuren rakennuksen monikäyttöisyys ja muunneltavuus ovat talon tärkeintä antia, jotka varmistavat tilojen toimivuuden pitkälle tulevaisuuteen.  

Aaltoileva julkisivu

Pohjatöistä alkaen

Rakentaminen alkoi keväällä 2012. Työmaalla tehtiin 1 900 m2 teräspontein tuettua vesitiivistä maakaivantoa. Tukiseinä ankkuroitiin punosankkureilla, joita kaivannon syvyyden sekä kuormien vuoksi asennettiin kahteen tasoon. Kaivannon vesitiiveys varmistettiin kaivannon ulkopuolisella kallioinjektoinnilla, ja osassa aluetta myös kallion ja pontin kontaktipinta suihkuinjektoitiin

Osa tulevan rakennuksen anturoista perustettiin paalujen varaan (RD140, RD168, RD323), ja osa anturoista ankkuroitiin pohjaveden nostetta vastaan pysyvillä ankkureilla. Vesitiiveys onnistui erinomaisesti.  

Hanke alusta loppuun

KVR-urakoitsijana toiminut Lemminkäinen ohjasi ja hoiti koko hankkeen suunnittelua arkkitehtuurisuunnittelusta ympäristökonsultointiin asti.

- Rakennusteknisesti haastavinta oli toteuttaa tiiviillä kaupunkialueella massiivinen paikallavalurunkorakenne, sanoo projektista vastannut Heikki Schemeikka Lemminkäiseltä. Kohteen sijainti asetti suuret haasteet logistiikalle ja tuotannolle.

Julkisivuksi valittiin lasi, joka suodattaa mahdollisimman paljon lämpöä, mutta päästää valon sisään. 

Haasteeseen vastattiin käyttämällä Suomen parhaita lasialan asiantuntijoita sekä osaavaa tuoteosatoimittajaa. 

Lasinen julkisivu ja ajoittain korkea käyttäjätiheys synnyttävät paljon lämpökuormaa. Rakennus viilennetään kaukokylmällä, joka on ympäristöystävällinen ja energiatehokas menetelmä. Jäähdytyspalkit asennettiin alakattoihin. Myös valaistus on suunniteltu energiatehokkaaksi. Tiloissa on liiketunnistimet ja valoisuusanturit, jotka sammuttavat valot silloin, kun ulkovaloa tulee riittävästi.  

Sähkö ja muut johdotukset ovat asennuslattian alla. Se nipistää kerroskorkeudesta noin 15 cm, mutta mahdollistaa tilajärjestysten muutokset ja näyttää siistiltä. Myös patterit on piilotettu huomaamattomiksi ja tarvittaessa jopa taivutettu kaarelle julkisivun mukaisesti. 

Pitkälle tulevaisuuteen

Talon rakennuttaja oli Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera. Eläkeyhtiölle on tärkeää kohteen arvon ja tuoton säilyminen, joten rakennusratkaisuissa katsotaan pitkälle tulevaisuuteen. 

Etera panostaa kiinteistösijoituksissaan energia- ja ympäristötehokkuuteen. KPMG:n talo on rakennettu siten, että se täyttää kansainvälisen LEED-ympäristösertifikaatin kriteerit. Rakentamisen lisäksi Lemminkäinen vastasi rakennettavien tilojen vuokraamisesta.  

”Yhteistyö on ollut Lemminkäisen kanssa hyvää, ja työmaa pystyttiin toteuttamaan ahtaalla paikalla ilman reklamaatioita. Käyttäjätyytyväisyys on asia, mihin Etera myös panostaa, ja sekin on hankkeessa toteutunut”, sanoo kiinteistösijoitusjohtaja Hannu Keinänen Eteralta. 

Lemminkäisen laajan osaamiskirjon avulla toteutettiin kiinteistön omistajalle laadukas ja pitkäikäinen kohde, joka palvelee käyttäjien muuttuvia tarpeita tulevina vuosina.